Pristup informacijama o radu javnih preduzeća u Srbiji "veoma ograničen"

Img Foto: Pixabay

Rezultati poslednjeg istraživanja organizacije Partneri Srbija su još jednom potvrdili da javna preduzeća i društva kapitala u Srbiji u najvećem broju slučajeva ne postupaju po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ili odbijaju zahteve uz obrazloženja da su traženi podaci o radu preduzeća tajni ili poverljivi.

Istraživanje je sumirano u analizi "Alternativni izvori zvaničnih informacija o radu društava kapitala i javnih preduzeća" koja je predstavljena javnosti na onlajn konferenciji.

Cilj analize je da ukaže na štetnost i posledice koje usvajanje ovako definisanih odredbi može da ima na ostvarivanje prava građana na pristup informacijama od javnog značaja.

Na konferenciji su govorili Slavoljupka Pavlović, iz službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Nenad Kovačević i Rade Đurić autori Analize, kao i Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

U Republici Srbiji pravo na pristup informacijama garantovano je Ustavom a detaljnije uređeno kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (Zakon) koji se primenjuje od 2004. godine.

Srbija je u dužem periodu bila jedna od najbolje rangiranih država u svetu u pogledu sadržine zakona koji uređuju materiju pristupa informacijama od javnog značaja.

Međutim, primena Zakona i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, a glavni problem u ovoj oblasti jeste činjenica da Vlada Srbije ne obezbeđuje izvršenje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pored toga, mogućnost da Poverenik izriče kazne organima javne vlasti koji krše Zakon je blokirana usled neusaglašenosti propisa, Upravni inspektorat učestalo propušta da primeni svoja inspekcijska ovlašćenja i inicira prekršajne postupke.

Prekršajni postupci pred preopterećenim prekršajnim sudovima traju predugo ili se obustavljaju jer zastare dok oni koji se okončaju, najčešće rezultiraju izricanjem minimalne sankcije.

Negativan trend u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja nastavljen je 2018. godine procesom izmena i dopuna Zakona. Naime, prva verzija Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja isključivala je iz kruga obveznika Zakona društva kapitala u javnom vlasništvu.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs