Debata: Nikada nije bilo važnije pravovremeno i istinito informisanje

Img Foto: Pixabay

Slavoljupka Pavlović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenila je da nikada nije bilo važnije za građane i novinare, nego u vreme pandemije, da dobiju brzu, tačnu, pravovremenu i istinitu informaciju.

Vidimo koliko je važan Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i to da mehanizam funkcioniše, rekla je Pavlović u onlajn debati organizacije Partneri Srbija "Transparentnost u radu javnih preduzeća - između pravnog okvira i prakse".

Pavlović je rekla da su u primeni zakona uočena dva "ogromna" problema - nedostatak odgovornosti onih koji ne postupaju po zakonu i nedostatak sankcija za nedostatak odgovornosti, dok je drugi problem neizvršenje odluka Poverenika.

Prepoznalo se da imamo dobar normativni tekst koji je u praksi Poverenika dobro i kvalitetno primenjivan, ali je problem u postupku izvršenja njegovih odluka, ukazala je Pavlović.

Imamo visok procenat ćutanja organa vlasti po zahtevima, nepostupanje ili odgovor na neodgovarajući način, rekla je Pavlović i ocenila da je neprihvatljivo da se u 21. veku ignorišu sopstveni građani.

Kada je reč o državnim i javnim preduzećima, rekla je Pavlović, oni su uvek pokazivali najveći stepen nediscipline među svim obveznicima zakona.

Ana Toskić Cvetinović, ispred organizacije Partneri Srbija, istakla je da je zbog pandemije fokus rada javnih preduzeća i društava sa većinskim državnim kapitalom marginalizovan kao tema.

Ona je istakla da su predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili poziv za učešče u debati kako bi im izneli informacije dokle se stiglo sa izmenama Zakona o slobodnom prostupu informacija od javnog značaja.

Nismo dobili novi zakon, a njegova primena u praksi je takva da je iskorišćena situacija da se zanemaruju zahtevi tražilaca informacija, rekla je Toskić Cvetinović.

Dušan Šabić iz Fondacije za otvoreno društvo Srbija istakao je da je u izveštajima Poverenika uglavnom ukazivano da se informacije koje su javna i državna preduzeća uskraćivala odnose na finansijske izveštaje, kreditna zaduženja na osnovu garancija države, iznose koje su dobijali iz budžeta, kao i donacije medijima, sponzorstvima i stimulacijama.

Šabić je istakao i da je situacija sa pandemijom pokazala da uvek može gore i da, uz uvažavanje za institucije zbog otežanog rada, uvek mogu biti još zatvorenije.

One ignorišu podnosioce zahteva iako oni imaju razumevanje za duže rokove i postupke. Analizirali smo posebno javne nabavke medicinske opreme i materijala u vreme pandemije i gotovo na svakom koraku udarali smo u zid, naglasio je on.

Šabić je podsetio da je važeći zakon po kvalitetu treći na svetu, a njegove izmene treba da idu u pravcu daljeg unapređenja, ali smatra da neka od predloženih rešenja nužno vode do pada rejtinga Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs