UNICEF: Konkurs za tehnološka rešenja za zaštitu dece na internetu

Img Foto: Pixabay

Inovacioni fond UNICEF-a, Globalno partnerstvo za prestanak nasilja nad decom i inicijativa Giga nameravaju da ulože 100 hiljada dolara u startap kompanije koje mogu i žele da doprinesu čovečanstvu i zaštite decu na od štetnih sadržaja na internetu.

UNICEF-ov inovacioni fond traži vlasnike startap kompanija koje se bave mašinskim učenjem, veštačkom inteligencijom, blokčejn tehnologijama ili proširenom stvarnošću. Uslov je i da posluju u jednoj od zemalja uključenih u UNICEF-ove programe.

Na konkus mogu da se prijave kompanije čije se softversko rešenje bavi rizikom sadržaja, zatim one koje prave alate pomoću kojih internet sadržaj, društvene mreže ili platforme za video-igre mogu postaju bezbednijim za decu.

Važno je da se softversko rešenje neke kompanije koristi naukom o podacima i veštačkom inteligencijom u identifikovanju i analizi sadržaja koji šire mržnju.

Podrazumeva se i da se koristi blokčejn tehnologija za verifikaciju sadržaja na internetu, zatim alatke kojima se identifikuje i obeležava neprikladni sadržaj na sajtovima koji se obraćaju deci, nezavisno od platforme. 

Napominje se da su važne oblasti u zaštiti dece na internetu rizici sadržaja i rizici koji su povezani sa kontaktom.

Među rizike sadržaja spadaju izloženost štetnim sadržajima neprimerenim dečjem uzrastu, poput pornografije, materijala koji su u vezi sa seksualnim zlostavljanjem, govorom mržnje i ekstremizmom, kockanjem i ostalim. 

Među rizike koji su povezani sa kontaktom spadaju štetne interakcije sa drugim ljudima koje podrazumevaju seksualno zlostavljanje i eksploataciju dece. Tu treba uključiti vrbovanje, proganjanje, seksualnu iznudu, zlostavljanje na internetu, ucenjivanje i uznemiravanje. 

Softversko rešenje kompanije koja želi da učestvuje na konkursu treba da između ostalog koristi alate kojima se detektuje i prekida živi prenos seksualnog zlostavljanja dece pred kamerama, zatim blokiranje pristupa radi zaštite dece od seksualnog zlostavljanja na digitalnim platformama.  

Rešenje treba da koristi platforme koje direktno targetiraju seksualne prestupnike koji napadaju decu na internetu i odrasle koji se seksualno interesuju za decu.  

O ostalim uslovima konkursa kako i o načinu prijave više informacija na portalu UNICEF-a, dok se prijava za konkurs nalazi na sledećem linku.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs