Savet Evrope pozvao države da zaštite decu od seksualnog zlostavljanja

Img Foto: Pixabay

Savet Evrope (SE) je saopštio da vlade moraju da udruže snage na međunarodnom nivou radi efikasne borbe protiv svih oblika seksualnog nasilja nad decom.

Osnovna dužnost svih država je zaštita dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, ukazao je SE povodom 18. novembra, Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Pandemija koronavirusa, praćena zabranom kretanja, povećala je rizik da deca postanu žrtve seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, naročito jer su škole i socijalne službe morale da smanje aktivnosti zbog epidemiološke situacije, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Na to su u izjavi upozorili generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić, predsednik Parlamentarne skupštine SE Rik Dems, zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varviciotis, dosadašnji predsedavajući Komiteta ministara SE i šef nemačke diplomatije Hajko Mas koji od danas predsedava tom telu.

"Kako su mnoge naše države članice odlučile da uvedu nove zabrane kretanja, moramo da stavimo interes dece na prvo mesto i da pojačamo napore za sprečavanje seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, a počinioce da privedemo pravdi", naveli su u izjavi.

Istakli su da sprovođenje Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja (Konvencija Lanzarot), koja je stupila na snagu pre deset godina, efikasno i u vreme pandemije doprinosi postizanju bezbednijeg okruženja za decu.

"Borba protiv ove pošasti zahteva dugoročnu strategiju koja bi uključila vlade, poslanike, lokalna i regionalna tela, kao i policiju, pravosuđe i zdravstvene vlasti. Štaviše, škole, sportski klubovi, omladinske organizacije, roditelji imaju svoju ulogu. Zajedno imamo društvenu odgovornost da zaštitimo dobrobit naše dece", ukazali su zvaničnici.

Oni su izrazili očekivanje da će Konvenciju Lanzarot uskoro ratifikovati sve države članice SE.

"Ohrabrujemo države sa statusom posmatrača, kao i države koje nisu članice Saveta Evrope, da ratifikuju ovu važnu konvenciju. Apelujemo na države članice da proaktivnim delovanjem osiguraju da deca budu upoznata sa svojim pravima".

Konvenciju Lanzarot je do sada ratifikovalo 46 od 47 država članica Saveta Evrope, kao i Tunis. Srbija je jedna od zemalja koje su ratifikovale Konvenciju, a pridružila joj se 2010. godine.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs