Uticaj korone na potrošnju i uštedu domaćinstava u EU

Img Foto: Pixabay

U drugom kvartalu 2020. godine, stopa štednje domaćinstava u EU zabeležila je najveći porast od početka vremenske serije, na +10,8 procentnih poena (pp), navodi se u istraživanju Eurostata.

Prema tim podacima, glavni razlog za to bio je izraziti pad potrošnje domaćinstava za krajnju potrošnju od 17,3 odsto. Ovaj pad rashoda za finalnu potrošnju domaćinstava bio je u potpunoj suprotnosti sa padom od 1,8 odsto u poslednjem kvartalu i nedavnim porastima većim od dva odsto.

U poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine, stopa štednje domaćinstava porasla je u svim državama članicama osim u jednoj (za koje su dostupni podaci) u drugom kvartalu 2020. Švedska je bila jedina država članica u kojoj je došlo do pada (-0,6pp ), dok je najveći međugodišnji porast zabeležen u Irskoj (+22,0 pp), a sledi je Španija (+13,7 pp).

Porast stope štednje domaćinstava u većini zemalja sa raspoloživim podacima uglavnom se objašnjava velikim padom individualne potrošnje domaćinstva.

Najveći pad potrošnje domaćinstava zabeležen je u Španiji (-23,9 odsto) i Irskoj (-22,8 odsto), dok je najmanji pad zabeležen u Češkoj (-4,4 odsto) i Danskoj (-7,7 odsto).

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs