Obećavaju borbu protiv korupcije, a nameštaju tendere

Img Foto: Pixabay

Na 72 od ukupno 100 najvećih tendera u Srbiji, koji su sprovedeni u 2019, javio se samo jedan ponuđač, dok se generalno, bilo da je reč o nabavkama veće ili manje vrednosti, u proseku prijavljuju dve i po firme ili konzorcijuma. Poznavaoci prilika navode da je konkurencija oterana u poslovima u kojima je država jedna od ugovornih strana, te da se u najvećem broju nabavki unapred zna ko će dobiti posao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je obračun sa mafijom, premijerka Ana Brnabić protiv kriminala i korupcije, a praktično su im sve ove godine “ispred nosa” sumnjivi poslovi, u kojima učestvuje država, a koji se realizuju preko javnih nabavki.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija navodi za Nova.rs da se prema njihovom istraživanju na 72 od 100 najvećih tendera u prošloj godini javio samo jedan ponuđač, da su se na 20 prijavile dva, dok je na svega osam učestvovalo tri ili više ponuđača, što znači da je u samo tih osam javnih nabavki bilo konkurencije.

Ovih 100 najvećih poslova u Srbiji u prošloj godini, kaže Dobrašinović, vredni su 2.86 milijardi evra, što je, kako navodi, četvrtina budžeta. On ističe da po njihovom istraživanju prosečna vrednost posla sklopljenog sa državom oko 28,5 miliona evra.

“U 100 najvećih javih nabavki u proseku se javlja svega 1,42 ponuđača. Primera radi, na osnovu oko 122.000 javnih nabavki, koliko ih je ukupno bilo u prethodnoj godini, javi se u proseku 2,5 ponuđača. Kod nas je ranije ta cifra bila pet ili sedam, pa se vremenom ona spuštala. Sve ovo govori da je konkurencija oterana tamo gde je država ugovorna strana. Iako je nelogično, nije slučajno što se u najvrednijim poslovima sa državom u najvećem broju slučajeva javlja samo jedna ponuđač. To je zato što se unapred zna ko će dobiti posao. Uslovi na tenderima su tako skrojeni da se prilagođavaju samo jednoj firmi, što je svakom ko je iole ozbijan u poslu signal da ne ide na tender”, smatra Dobrašinović.

O najavi predsednika Srbije da kreće u borbu protiv mafije, on kaže da bi u borbu protiv stvarne mafije Vučić trebalo da krene od svog najbližeg okruženja.

“Nema organizovanog kriminala u Srbiji bez državnih struktura. Ulični kriminal i narko banda su igraonica u odnosu na kriminal pod okriljem države. To je pravi kriminal sa organizovanom mrežom, pod zaštitom tužilaštva, sudova, policijskih struktura…  To je leglo kriminala. Sve drugo je skretanje pažnje javnosti sa suštinskog problema”, zaključuje Dobrašinović.

Izvor: Nova.rs - Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs