Pašalić preporučuje disciplinski postupak protiv policajaca

Img Foto: Pixabay

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je utvrdio da policijski službenici u Beogradu, Nišu i Novom Sadu zbog neblagovremenog i neefikasnog postupanja po prijavama građana nisu utvrdili identitet niti razmotrili postojanje osnova za podnošenje prekršajnih prijava protiv nepoznatih lica koja su se noću okupljala na krovovima zgrada u vreme vanrednog stanja.

Zaštitnik građana je preporučio pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika koji su bili zaduženi za postupanje po prijavama građana.

U preporukama za ispravljanje propusta u radu, Zaštitnik građana je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio da preduzme sve potrebne mere da policijski službenici u budućem radu blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje u cilju uspostavljanja javnog reda i mira.

"Policijske uprave MUP-a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu treba da sprovedu disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su bili zaduženi za postupanje po prijavama građana o okupljanju nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada u periodu od 29. 4. 2020. do 3. 5. 2020. godine, kako bi utvrdili da li su u postupanju po navedenim prijavama učinili neku od težih povreda radne dužnosti iz člana 207. Zakona o policiji, naveo je Zaštitnik građana", navodi se u saopštenju zaštitnika.

Ministarstvo će voditi računa da se ne događaju slični propusti u postupanju po prijavama građana u cilju sprečavanja izvršenja prekršaja i kažnjavanja odgovornih lica, naveo je Zaštitnik građana.

Zatražio je od ministarstva da ga obavesti ishodu pokrenutih disciplinskih postupaka, a u roku od 60 dana i o preduzetim merama.

U postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi posle saznanja iz medija, Zaštitnik građana je utvrdio da su policijski službenici u tri grada nepostupanjem po prijavama koje su građani podnosili od 29. aprila 2020. do 3. maja 2020. godine propustili da spreče okupljanja nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada koja su tom prilikom koristila pirotehnička sredstva (baklje, petarde), u vreme u kome je važila zabrana kretanja na javnim mestima.

U saopštenju se ukazuje da je zaštitnik građana utvrdio da zbog navedenih propusta u radu policije nije utvrđen identitet lica koja su potencijalno učinioci prekršaja protiv javnog reda i mira, koji su normirani Zakonom o javnom redu i miru, i prekršaja protiv zabrane kretanja za vreme vanrednog stanja, koja je propisana Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja.

"Posledica ovakvog postupanja policijskih službenika bila je opasnost od narušavanja javnog reda i mira u navedenom periodu, ali je dovedena u pitanje i efikasna primena mera Vlade Srbije za suzbijanje i sprečavanje širenja koronavirusa i zaštita stanovništva, utvrdio je Zaštitnik građana", navodi se u saopštenju zaštitnika.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs