Pokrenuta platforma koja beleži napade na borce za zaštitu ljudskih prava

Img Foto: yucom.org.rs

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM saopštio je da je pokrenuta platforma "Solidarno za prava svih" koja će beležiti napade i pritiske na organizacije i pojedince u Srbiji, koji na različite načine staju u zaštitu ljudskih prava.

U saopštenju piše da će platforma beležiti sve vrste napada, poput fizičkih napada na lica i imovinu, pretnji, napade putem sredstava elektronske komunikacije, kao i pravnih radnje koje se mogu smatrati pritiskom, počevši od 1. januara 2020.

"U trenutku kada ova negativna pojava u našem društvu sve više uzima maha, na sličnim platformama na međunarodnom nivou, podaci o Srbiji izostaju. To će naknadno obezbediti bazu podataka za nacionalne i međunarodne izveštaje, a i poslužiti za podsticanje na akcije zagovaranja, promene zakonodavstva i javnih politika, zasnovano na prikupljenim dokazima", navodi se u saopštenju.

Podatke o napadima i pritiscima, koji će biti javno dostupni, unosiće pravni tim na osnovu javno dostupnih informacija, kao i priloga koje šalju organizacije i pojedinci koji su žrtve napada i pritisaka. Ukoliko žrtva želi da prijavi napad bez otkrivanja ličnih podataka, podaci će biti registrovani u bazi, dok će široj javnosti biti dostupni u anononimizovanom obliku, dodaje se u saopštenju.

YUCOM navodi da je od početka 2020. zabeležio čak 87 napada i pritisaka na organizacije i pojedince koji staju u zaštitu ljudskih prava u Srbiji - fizičke napade, hapšenja, zastrašivanja, provale i pokretanje sudskih postupaka. Naglašeno je da je nakon proglašenja epidemije korona virusa u Srbiji u martu 2020. godine zabeležen je porast broja napada i pritisaka od čak 340 odsto na mesečnom nivou.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs