Etičko izveštavanje o migrantima retkost u domaćim medijima

Img Foto: Pixabay

U poslednjih nekoliko nedelja domaći mediji preplavljeni su mnoštvom senzacionalističkih naslova i vesti o brojnim, navodnim napadima od strane migranata. Samo u poslednje dve nedelje, bilo je preko 15 takvih vesti, a organizovan je i antimigrantski skup u glavnom gradu, kao odgovor na brojno “migrantsko nasilje”.

Pored mnoštva izjava građana o navodnim napadima od strane migranata, među tim vestima često su se nalazile i one koje nisu aktuelne, a koje čak i nisu iz naše zemlje. Slikoviti primer toga bila je vest o silovanju državljanke Avganistana sa posledicom neželjene trudnoće u prihvatnom centru u Šidu, koja u stvari datira iz 2018. godine.

jednom od manipulativnih tekstova, gde se izveštava o napadima migranata, navedeno je i da je Srbija najmanje rasistička zemlja u Evropi, o čemu je VOICE već pisao.

Kodeks novinara Srbije jasno govori o značaju poštovanja prava pretpostavke nevinosti tj. dužnosti novinara da štite privatnosti i identitet i žrtve i počinioca krivičnog dela. Veliki broj medija u Srbiji se ipak oglušuje na ovakva uputstva kada je etičko izveštavanje u pitanju.

Oni migrante koji borave u Srbiji često uptužuju za krivična dela za koja u datom momentu nije utvrđen počinilac, čime se krši ne samo princip pretpostavke nevinosti već i zloupotrebljava verska, rasna i nacionalna pripadnost migranata kako bi se neosnovano “dokazala” njihova krivica.

Novinarka portala Magločistač, Natalija Jakovljević godinama etički izveštava o migrantskoj krizi, položaju migranata u našoj državi i situacijama u kojima se oni nalaze. Ona za VOICE kaže da je dugačka lista medija koji objavljuju lažne vesti, šire dezinformacije i mržnju prema migrantima i izbeglicama, a da su ti portali najčešće neregistrovani i nepoznato je ko stoji iza njih.

Ceo tekst možete pročitati na: http://voice.org.rs/eticko-izvestavanje-o-migrantima-retkost-u-domacim-medijima/





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs