Savet za borbu protiv korupcije i dalje bez izjašnjenja u vezi sa Telekomom

Img Foto: GoogleStreetView

Savet za borbu protiv korupcije najavio je pre gotovo dva meseca da će doneti odluku da li je ugovor između Vajrles medije Igora Žeželja i državnog Telekoma - koruptivan ili ne. Izjašnjenja međutim još nema, kao ni izveštaja o poslovanju Telekoma, iako je članica Saveta Jelisaveta Vasilić još u junu sastavila referat u kom konstatuje da to preduzeće posluje netransparentno i da je na putu ka predstečajnim postupkom. Zašto je to tako? U Savetu kažu da čekaju dokumentaciju i ponavljaju - kad sve bude gotovo, oglasićemo se.

Prošle su nedelje, a Savet za borbu protiv korupcije još uvek nije presekao i odlučio ima li nešto sporno u poslovanju većinski državnog Telekoma. Zašto do danas posao nije priveden kraju, a javnost upoznata sa stavom Saveta? Predsednik tog organa dao je sada već dobro poznat odgovor.

"Savet još uvek nije dobio svu dokumentaciju koju je tražio da bi se sastavio izveštaj. Čim budemo sastavili izveštaj obavestićemo javnost. Hvala na razumevanju", naveo je Miroslav Milićević, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.

Gde je zapelo? Članica Saveta Jelisaveta Vasilić koja je prva sastavila referat o poslovanju Telekoma, a koji njene kolege nikada nisu usvojile, ne zna. Poručuje - šta je bilo do nje, uradila je.

"Pogrešno mene zovete, treba da pozovete predsednika Saveta, jer on zna šta se dešava, ja ne znam. Prijatno", kaže Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je podneo krivičnu prijavu zbog Telekomovih akvizicija, mišljenja je da Savet želi da što više prolongira ceo slučaj.

"Ja mislim da oni imaju dovoljno dokumentacije, kao i sve druge institucije. Država vrlo lako može da utvrdi šta se dešava u njenom preduzeću, samo ako neko želi. Dakle, ne postoji volja, neko želi da zataška aferu Telekom i čitav taj slučaj iz verovatno nekih koruptivnih razloga, političkih motiva i to je po meni jedini razlog", rekao je Aleksić.

A šta se dešava sa analizom ugovora između vlasnika "Kurira" Igora Žeželja i Telekoma? Iz Saveta nema odgovora.

Potpredsednika Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja mu je dostavila sporni ugovor i druge, kako kaže, dokaze, smatra da je to telo izloženo pritiscima i podseća da je upravo Žeželj pre mesec i po javno tražio smenu Vasilić. 

"I nakon te večeri, ja se vrlo dobro sećam tih medijskih izveštaja, nikada se više niko nije oglasio, niti je Savet zasedao, niti je razmatrao niti smo mi dobili bilo kakvo pismo, niti razglednicu povodom izveštaja o korupciji u Telekomu", navodi Tepić.

Tepić dodaje da sve postoji crno na belo i da pojedini članovi antikorupcijskog saveta očigledno ne žele da se mešaju u svoj posao. Sa druge strane su, kaže, oni savesni u manjini i ne mogu sami da se izbore.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs