Optužni predlog protiv direktora pirotske bolnice zbog nameštanja Javnih nabavki

Img Foto: Dragana Krnetić

Posle više od godinu dana kako je uhapšen, direktor pirotske Opšte bolnice Goran Petrović zbog sumnje da je uticao na članove komisije i zaposlene da izaberu nepovoljniju ponudu za kupovinu elektronske ploče, protiv njega je podignut optužni predlog i on će se naći pred Višim sudom u Nišu na pretresu 6. novembra.

On se tereti za krivično delo trgovina uticajem, pišu Južne vesti.

Za manje od dva meseca tokom 2019. godine, direktor Petrović hapšen je dva puta zbog sumnje u nameštanje tendera.

Najpre oko kupovine elektronske ploče, a onda i zbog sumnje da je uticao na 45-godišnju ženu koja je zaposlena u Opštoj bolnici da u konkursnoj dokumentaciji za tender unese karakteristike koje je prethodno ugovorio sa jednim od ponuđača.

Nakon nešto više od godinu dana, optužni predlog je podignut za prvi slučaj hapšenja, potvrđuju u niškom Višem tužilaštvu.

"Naš optužni predlog je od 11. marta 2020. godine zbog krivičnog dela trgovina uticajem zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i zakazan je glavni pretres pred višim sudom za 6. novembar", kažu u Tužilaštvu.

Kako objašnjavaju u Višem tužilaštvu, krivični postupak je u toku, odnosno već je počela faza pred sudom.

Šta se dešava sa drugim slučajem, u Tužilaštvu za sada nemaju podatke, a jedini aktuelni predmet direktora Petrovića je slučaj prvog hapšenja.

Južne vesti podsećaju da se razlika između optužnice i optužnog predloga sastoji u tome što se optužni predlog podnosi u skraćenom postupku, dakle za krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do 10 godina.

Kako su ranije rekli u Tužilaštvu, oba slučaju su bila u fazi prikupljanja dokaza, pa je pretpostavka da se istraga o drugom slučaju hapšenja i dalje vodi.

Petroviću, koji je iz redova Srpske napredne stranke došao na čelo Bolnice, ubrzo je nakon hapšenja ukinut pritvor, a u međuvremenu je deo zaposlenih u Opštoj bolnici štrajkovao i tražio njegovu smenu.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs