Milojević: Uticaji na pravosuđe sve više postaju perfidni

Img Foto: Pixabay

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i Visokog saveta sudstva (VS S) Dragomir Milojević ocenio je kao korektan Izveštaj Evropske unije u delu koji govori o uticajima na pravosuđe.

“Uticaji u sve većoj meri postaju perfidni, uz različite oblike pritiska koji uključuju i pritiske preko društvenih mreža”, rekao je predsednik Milojević na sastanku sa predstavnicima Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Delegacije Evropske unije u Srbiji upriličenom povodom Evropskog dana pravde – 25. oktobra.

On je, kako je saopšteno iz VKS i kancelarije Saveta Evrope, ukazao i na problem nedostatka sankcija za narodne poslanike i predstavnike izvršne vlasti koji krše kodekse ponašanja, a koje su usvojili Narodna skupština i Vlada Republike Srbije. Tokom sastanka šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper konstatovao je da je Srbija na važnom putu ustavnih reformi u cilju jačanja nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa i naglasio da taj posao treba da se nastavi kao prioriet Narodne Skupštine i Vlade Srbije.

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leoneta Pajer istakla je da je vladavina prava jedan od glavnih prioriteta predpristupnih pregovora, i da zbog toga depolitizacija pravosuđa i osnaživanje nezavisnosti moraju da budu prioriteti. Kao što je navedeno i u najnovijem Izveštaju o napretku, ona je pohvalila sudove za „kontinuirane napore da smanje broj starih predmeta i ujednače sudsku praksu”, ali se osvrnula i na kašnjenje sa usvajanjem ustavnih amandmana.

Smatra da to ima za posledicu odlaganje usvajanja izmena relevantnih pravosudnih zakona potrebnih kako bi se unapredile garancije sudske nezavisnosti. U nastavku sastanka razgovaralo se o analizi ograničenja za sprečavanje neprimerenog uticaja na pojedinačne sudije i pravosuđe u celini, koju je predstavio ekspert Saveta Evrope.

Analiza iznosi ključne preporuke u cilju osnaživanja unutrašnjih mehanizama u VSS za borbu protiv nedozvoljenih uticaja koji prete nezavisnosti pravosuđa, a kako je saopšteno, Milojević i članovi VS S iz reda sudija, pozdravili su te preporuke.

Najavili su da će u narednom periodu tim povodom formirati radnu grupu koja bi ispitala nalaze iz analize i predložila načine da se preporuke uključe u odgovarajuća akta VS S. Današnji sastanak je održan u okviru projekta „Jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa”, koji je deo programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II”, inicijative za saradnju ko-finansirane od strane Evropske unije i Saveta Evrope.

Inicijativa ima za cilj podršku partnerima u regionu Zapadnog Balkana da svoje pravne sisteme usklade sa standardima Saveta Evrope i pravnim tekovinama Evropske unije u procesu proširenja, navodi se u saopštenju. Podseća se da je u poslednjih šest godina, Evropska unija pružila podršku vladavini prava, reformi pravosuđa i unutrašnjim poslovima u Srbiji u vrednosti od preko 163 miliona evra. Samo za sektor pravosuđa, EU trenutno finansira tekuću pomoć pravosudnim reformama u iznosu od 13,5 miliona evra.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs