Bogatstvo je u različitosti, a važnost solidarnosti posebno dolazi do izražaja u kriznim vremenima

Img Zlatiborske Novine / PP Media

U cilju promocije prava nacionalnih manjina, poštovanja različitosti i podsticanja objektivnog  izveštavanja medija o pravima manjina, Forum žena Prijepolja je u proteklih 14 meseci  realizovao projekat „Mediji i raznolikost“.

„Kako i šta smo radili da bi doprineli ostvarivanju prava  nacionalnih manjina i interetičkog razumevanja i odnosa? Radili smo sa mladima,  srednjoškolcima iz naše zajednice što je posebna vrednost ovog projekta. Podizali smo svest i  informisanost javnosti o pravima nacionalnih manjina i potrebi uvažavanja kulturnih i jezičkih  različitosti. Takođe, jačali smo kapacitete novinara i novinarki lokalnih medija za profesionalno i  objektivno medijsko izveštavanje o manjinskim pravima. Pandemija korona virusa pokazala  nam je da je solidranost u ovim vremenima najbitnija i srećni smo što smo bili u prilici da  budemo tu za one kojima je podrška najpotrebnija. Osmoro srednjoškolaca i srednjoškolki  dobiće tablete sa opremom koja im je potrebna za praćenje nastave na daljinu”, istakla je na  konferenciji predsednica Upravnog odbora Foruma žena Prijepolja i menadžerka projekta Mileva Malešić.  

Ostvarivanju predviđenih ciljeva doprinele su brojne aktivnosti predviđene projektom.  Aktivnosti su većim delom bile usmerene na proizvodnju medijskih sadržaja: emisija, priloga,  tekstova za portal i TV spotova, kojima je promovisana nematerijalna kulturna baština, tradicija i  prava Bošnjaka i Roma. 

“Vodili smo se idejom da samo prava informacija može da kreira znanje iz koga neće proizilaziti  predrasude i stereotipi. Zato nam je u fokusu bio rad sa mladima, a poseban akcenat smo stavili  na proizvodnju medijskih sadržaja, u koje smo takođe uključili mlade ljude iz srednjih škola” – istakla je koordinatorka projekta Mirela Veljović.  

Po dvoje đaka iz četiri srednje škole u kojima su održane radionice o multikulturalnosti dobili su  tablet računare sa pratećom opremom, kako bi mogli da prate online nastavu i realizuju đačke  aktivnosti.  

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Mediji i raznolikost“ koji finansira  Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.  

Izvor: Zlatiborske Novine / PP Media - Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs