Počeo Bosifest - internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom

Img Foto: Bosifest

Svečano je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci otvoren 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest. 

Festival je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Ministar je rekao da je veoma važno da se ovaj festival održava jer promoviše život osoba sa invaliditetom, sve ono sa čime se oni susreću, "što svima nama koji nismo u neposrednom kontaktu deluje strano".Takođe je rekao da će se ispred ministarstva obratiti nacionalnim televizijama da u svoj program uvrste prikazivanje ovakvih filmova.

"Ponosan sam na festival koji smo uspeli da ove godine realizujemo u specifičnim uslovima usled pandemije covid 19,I održimo kontinuitet. Zbog ograničenog broja publike u sali, odlučili smo da mnogobrojnim zaineteresovanim školama, posebno osobama sa invaliditetom koji nisu u mogućnosti da pogledaju filmove u sali, zbog bezebednosti, omogućimo gledanje filmova putem linka", rekao je direktor festivala Darko Ivić.

Direktor je izrazio zadovoljstvo podrškom nadležnih institucija. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva kulture i informisanja.

Odmah nakon svečanog otvaranja prikazan je dokumentarac "Ima jedan dečak" reditelja Uri Levija. Ron je inteligentan, šarmantan i pun života, ali svakim danom su njegovi pokreti sve više ograničeni cerebralnom paralizom, dok posmatra kako njegov blizanac trči i igra fudbal sa njihovim bratom. Film prati ove izuzetne porodične borbe dok roditelji čine sve što je u njihovoj moći kako bi odgajali troje dece koja su zadovoljna svojim životom, uprkos neprilagođenom razmaku između njih. Odvažno putovanje u SAD na složenu operaciju zbog zaustavljanja napretka bolesti otkriva različite pristupe životu kao i neverovatnu moć da živite sa nečijom sudbinom.

Tokom trajanja Bosifesta, od 19. do 21. oktobra, publika će imati priliku da pogleda ukupno 10 filmova po izboru selektora Igora Toholja.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Ognjen Glavonić, naš poznati reditelj, Dejan Dabić, direktor filmskog festivala u Nišu i filmski kritičar, publicista, direktor Martovskog festivala dokumentarnog filma i rediteljka Tanja Brzaković.

Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Ove godine prateći program čini radionica "Interaktivni film", koja traje sva tri dana festivala, sa početkom u 11h.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs