Manifestacija "Veliki školski čas" bez publike zbog pandemije koronavirusa

Img Foto: N1

Tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas" posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora, po prvi put ove godine, zbog pandemije koronavirusa biće održana bez publike, a otkazane su i gotovo sve planirane posete delegacija iz zemlje i inostranstva, rečeno je u gradskoj upravi.

U Kragujevcu je i dalje na snazi vanredna situacija proglašena početkom jula.

Najavljeno je da će manifestaciji na platou ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" prisustvovati samo predstavnici grada Kragujevca, manji broj zvanica i 20 učenika Prve kragujevačke gimnazije.

Grad Kragujevac i Spomen park "Kragujevački oktobar" uputili su apel sugrađanima da u vreme manifestacije ne dolaze u Spomen park u Šumaricama već da ostanu kod kuće i prate direktan TV prenos manifestacije.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama makedonskog pisca Venka Andonovskog "Izrešetane duše" u režiji Jane Maričić.

Večeras će u Muzeju 21. oktobar biti održano tradicionalno "Bdenje" na kome će o knjizi "Izrešetane duše" govoriti autor Venko Andonovski i recezent Mirko Demić.

Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs