Srpski Pen: U demokratskom društvu ne prekidaju se izložbe

Img Foto: Srpski Pen logo

Najoštrije osuđujemo nasilno prekidanje izložbe stripova "Novo doba" i uništavanje izloženih radova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu, navodi se u saopštenju Srpskog PEN centra.

“U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe, ne zabranjuju knjige i pozorišne predstave, ne cenzurišu i ne guše dijalozi o kulturnim, umetničkim i društvenim pitanjima”, ocenjuje se u saopštenju PEN centra, uz konstataciju da umetnička dela mogu biti dobra ili loša, više ili manje prihvaćena od strane stručne kritike i javnosti, ali da najpre “moraju biti javno dostupna”.

– O njima se može razgovarati, ali se ona ne smeju uništavati, zabranjivati i onemogućavati. Srpski PEN centar energično zahteva od nadležnih državnih organa da neodložno obavesti javnost o svim okolnostima ovog opasnog i uznemirujućeg događaja i da nasilnike izvedu pred lice pravde. Nasilno prekidanje ove izložbe Srpski PEN centar doživljava kao vrh ledenog brega u očiglednoj rastućoj netoleranciji i nasilnoj retorici u našem društvu oličenoj u pretnjama i medijskim progonima, kao i u sistematičnom potiskivanju društvenih i kulturnih razlika- zaključuje u svojoj reakciji Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Ova ugledna institucija samo je poslednja u nizu, koja izražava svoj protest zbog sramotnog upada huligana na izložbu u zemunskoj galeriji 13. oktobra, kada su bacali suzavac, cepali i uništavali dela sa postavke strip- umetnika, i skandalozne reakcije Ministarstva kulture, koje je u svom saopštenju, umesto osude nasilnog čina, pomenute eksponate nazvalo “skarednim”, dodajući da pripadaju “podzemlju ljudskog duha”.

Na ovo saopštenje najpre su reagovali ULUS, ANKSS, SULUV, a potom i ugledni stvaraoci, poput Nebojše Romčevića, koji je reakciju Ministarstva nazvao “jezivom” i Gorana Markovića, koji je čin resornog ministarstva uporedio sa “srcem tame”. U Beogradu je juče, ispred “Cvijete Zuzorić” održan i skup podrške strip umetnicima, na kome su njihove kolege poručile da se nasilje u kulturi mora zaustaviti.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs