Peticija psihologa i psihijatara za osudu saopštenja Ministrarstva kulture

Img Foto: N1

Grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja pozvala je kolege da potpišu peticiju u znak protesta zbog saopštenja Ministarstva kulture Srbije i da ukažu na neprimerenost komentara koji se tiču "stanja svesti" umetnika čiji radovi su bili meta napada nedavno u Beogradu.

"Naime, smatramo, kao struke posvećene mentalnom zdravlju, da su kvalifikacije kao ‘patologija i devijacija svesti’, kao i ‘podzemlje ljudskog duha’ u potpunosti neprimerene", navodi se u saopštenju za javnost, prenosi Danas.  

Dodaje se da ministar kulture i javni službenici iz tog ministarstva nemaju "apsolutno nikakve profesionalne kompetencije", diplome i licence na osnovu kojih smeju i mogu da procenjuju bilo čije stanje i kvalitet svesti i duha.  

"Upotrebom takvih termina i njihovim uplivom u javni diskurs institucija i političara, čemu svedočimo već duže vreme, čini se ogromna šteta i stigma osobama koji žive sa mentalnim teškoćama. Korišćenjem tih termina kao uvreda i načina diskreditacije, što predstavlja diksriminativno ponašanje regulisano zakonom, naštećuje se i ugledu struka koje se bave fenomenima mentalnog zdravlja", piše u saopštenju.   

Oni su pozvali nadležne da preuzmu odgovornost i da povuku svoju izjavu, te da u budućnosti ne čine slične greške.  

Podsećamo, grupa od 15 huligana, sa maskama i kapuljačama, upala je na izložbu Staroj kapetaniji u Beogradu u okviru festivala "Novo doba", bacila suzavac i pocepala izložene radove. Ministarstvo kulture osudilo je svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim dogadjajima, ali je dodalo da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".   

Dodali su da napad "nije smeo da se desi, ali ni izložba sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena".

Saopštenje su potpisali psihološkinje Jana Damjanov, Vedrana Mirković, Bojana Bodroža, Tijana Karić, Nela Geratović, Marija Volarov, Jelena Vukičević, Marija Rosandić, Ines Ezgeta, Rahela Lanji, psiholog Mladen Ćeran, psihoterapeutkinje Lidija Vasiljević, Ksenija Forca, Dragana Đukić, Valentina Kovač, socijalna radnica Anđelka Prvulović, psihijatri Dušan Tomović, Ivanka Dunjić, psihodramska savetnica pod supervizijom Andrea Forca.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs