Užice jedini grad koji ima plan kvaliteta vazduha i kratkoročni plan protiv zagađenja vazduha

Img Foto: Pixabay

Kako bi obezbedili bolji kvalitet vazduha, opštine i gradovi u kojima je zagađenje previsoko u obavezi su da usvoje plan kvaliteta vazduha i odrede mere kojima će da reše problem. Većina to do danas nije uradila, pokazuju podaci do kojih je došao CINS. Međutim, i u mestima koja imaju ove planove vazduh se zvanično pogoršao, što sagovornici CINS-a različito ocenjuju: ili se mere ne sprovode kako treba ili nema dovoljno novca da se sve mere sprovedu.

Prema Izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), u 2019. godini u istoj kategoriji su se našli i Kraljevo, Zaječar, Valjevo, Subotica, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Smederevo, Užice, Niš, Požarevac i opštine Kosjerić i Beočin. Većini nije prvi put.

Zbog toga je Zakon o zaštiti vazduha predvideo da ove, ali i druge lokalne samouprave u kojima postoji stalno zagađenje vazduha ili preduzete mere ne daju rezultate, izrade takozvani plan kvaliteta vazduha (PKV). Ovi planovi bi trebalo da sadrže podatke o izvoru zagađenja kao i spisak mera kojima se planira smanjenje zagađenja.

Međutim, prema podacima do kojih je došao CINS, ove planove donelo je manje od polovine gradova i opština koji su imali tu obavezu, a oni koji ih imaju ne beleže poboljšanje u 2019. godini.

Od 13 gradova i opština koji treba da imaju PKV, sedam nema, pokazuju podaci Ministarstva za zaštitu životne sredine. Ovaj plan su usvojili Beograd, Novi Sad, Pančevo, Bor, Smederevo i Užice, a u postupku izrade, kako su javili Ministarstvu zaštite životne sredine, su Subotica, Niš, Sremska Mitrovica, Valjevo, Kraljevo, Kragujevac i Kikinda.

Svi osim Kikinde su ranijih godina označeni kao gradovi sa prekomerno zagađenim vazduhom što znači da je PKV za njih zakonska obaveza.

Obavezu ima i Opština Kosjerić koja se prvi put našla u trećoj kategoriji 2011. Nakon poboljšanja 2013. i 2014. usledile su godine u kojima nije bilo dovoljno podataka o kvalitetu vazduha, a onda se, 2018, Kosjerić vratio u najgoru, „ljubičastu zonu”, gde je ostao i 2019. godine. Ova opština se još nije izjasnila da li je u postupku izrade PKV-a.

Zaječar, Požarevac i Beočin još uvek nemaju obavezu da izrade PKV, jer su se na listi najzagađenijih mesta prvi put našli 2019, u godišnjem izveštaju SEPA-e o stanju kvaliteta vazduha.

Izvor: CINS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs