Dunja Mijatović: Pandemija produbila nejednakosti u uživanju ljudskih prava

Img Foto: FoNet/Britanska ambasada

Komesarska Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je na regionalnom forumu o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu da je zdravstvena kriza ogolila i produbila dugotrajne nejednakosti u uživanju ljudskih prava, saopštio je danas AIRE Centar.

Ona je na centralnoj konferenciji u Strazburu rekla da je krajnje vreme da se premosti taj jaz i da se moć ljudskih prava iskoristi kao delotvoran lek za društvo u celini.

"To podrazumeva poštovanje transparentnosti i dostupnosti informacija, očuvanje delotvornih zaštitnih mehanizama i prepoznavanje potrebe za jedinstvom, solidarnošću i saradnjom, na nacionalnom i međunarodnom nivou", rekla je Mijatović.

U okviru regionalnog foruma u gradovima regiona Zapadnog Balkana okupile su se sudije ustavnih i vrhovnih sudova sa drugim predstavnicima iz sfere pravosuđa.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Milan Škulić rekao je da je ovogodišnji forum značajan jer je posvećen specifičnim okolnostima nastalim usled pandemije koronavirusa, "usled koje su nastupile teške ekonomske i društvene posledice koje se reflektuju na čitav niz životnih aspekata".

Otpravnica poslova britanske ambasade u Beogradu Rebeka Fabrici rekla je da je neophodno postići ravnotežu između borbe protiv pandemije i zaštite ljudskih prava i da je u interesu vlada da osiguraju da su hitne mere, kojima se ograničavaju neka prava, proporcionalne, legalne i vremenski ograničene.

Ambasador Hoandije u Srbiji Žil Bešor Pluh rekao je da je stvaranje ravnoteže između mera za suzbijanje pandemije i punog poštovanja ljudskih prava bio izazov za vlade širom Evrope. 

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs