Uz pomoć EU PRO završena rekonstrukcija dela zgrade užičkog pozorišta

Img Foto: Nenad Kovačević / DANAS

Novu sezonu, u kojoj obeležava vredan jubilej – 75 godina od osnivanja, NP Užice je počelo u delimično rekonstruisanoj zgradi, koja je deo jedinstvene arhitektonske celine Trga partizana.

Radovi su obavljeni zahvaljujući projektu za poboljšanje energetske efikasnosti, vrednom 225.000 evra. Evropska unija je, kroz svoj Program podrške razvoju opština EU PRO i u saradnji sa kancelarijom UN za projektne usluge u Srbiji, obezbedila 150.000 evra, a ostatak je novac iz užičkog budžeta.

Tokom rekonstrukcije, koja je počela polovinim novembra prošle godine i trebalo je da se završi početkom marta ove godine, urađena je unutrašnja termoizolacija, u holu i atrijumu je zamenjena fasada od stakla i metala, stolarija i obavljeni su drugi neophodni radovi.

Kako je to zdanje pod zaštitom države, za navedene intervencije je bila  neophodna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Zgrada je izgrađena 1961. godine i uvršćena je u Svetski leksikon arhitekture. Deo je jedinstvene arhitektonsko-urbanističke celine Trga partizana, koji je osmislio Stanko Mandić, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a čija gradnja je  završena iste godine, na dvadesetogoodišnjicu jugoslovenske partizanske revolucije.

Navedeni radovi su dragoceni, ali oni su samo deo onoga što bi trebalo da usledi, poput rekonstrukcije sistema grejanja, kojim bi se omogućilo da se, u pozorišnoj kotlarnici, umesto mazuta, koristi ekološki prihvatljiv energent, a potrebno je da se uradi rekonstrukcija i izolacija krova zgrade.

U vreme radova, do uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, ansambl je igrao deo svog repertorara u novootvorenom Kulturnom centru na Zlatiboru i na drugim scenama.

Prvi komad, nakon rekonstrukcije, odigran je 13.okobra. Bio je to „Kraj vikenda“ (Momo Kapor/Lilijana Ivanović), koji je premijerno prikazan 1998. godine. Povod za izvođenje jedne od najdugovečnijih predstava u užičkom pozorištu, bio je odlazak u penziju Slobodana Bobana Ljubičića, prvaka drame, koji u tom komadu, već 22 godine, zajedno igra sa Divnom Marić, takođe prvakinjom drame.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs