ULUS: Ministarstvo kulture i informisanja objavilo najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije

Img Foto: ULUS baner

Udruženje likovnih umetnika Srbije - ULUS i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 15. oktobra objavilo "najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije" i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti” ili “izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha” stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima, navodi se u reagovanju dve organizacije.

-Nije da crtež “Kenjkavac” nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba “Kapija – i kad boli, istina je lijek” nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi. NIje da predstava “Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo” nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs