SKGO: Lokalne samouprave treba da budu najbliže građanima, što u Srbiji nije slučaj

Img Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Lokalne samouprave treba da budu najbliži nivo vlasti koji je otvoren za građane, što često nije slučaj, rekao je generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić. On je na tribini povodom "Evropske nedelje lokalne demokatije" na Fakultetu političkih nauka istakao da SKGO kao organizacija ima obavezu da se bavi lokalnom demokratijom, a to znači kako i na koji način uključiti građane u kreiranje i sprovođenje lokalnih politika.

"Neophodne su javne rasprave o dokumentima koje donose skupštine opština, obaveza vlasti je da to bude sprovedeno", naveo je Staničić.

Prema njegovim rečima SKGO je napravio niz modela akata koje donose opštine ili gradovi, poput modela poslovnika gradskog veća i skupštine, statut mesne zajednice, odluke o lokalnom ombudsmanu.

"Ovo je način da se pospeši svest kod svih učesnika, da takve akte u tom kvalitetu i sadržini treba doneti i da daju mogućnost kvalitetnijeg rada onih koji su kasnije zaduženi za njihovo sprovođenje", istakao je Staničić.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper kazao je da je dijalog građana sa lokalnim vlastima veoma značajan, posebno sada kako bi se efikasno upravljalo pandemijom. On je dodao da su nedavni izbori u Srbiji pokazali da je građanima stalo kako i ko će ih predstavljati na vlasti.

"Treba raspravljati i o tome da li je povezivanje lokalnih izbora sa drugim izbornim procesima korisno za fokusiranje na lokalne demokratske procese", naveo je Flesenkemper.

On je istakao i da je lokalna uprava ključni stub svake zajednice, kao i da je važno kako građani sami upravljaju procesima koji su za njih važni.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Saša Mogić rekao je da je jedan od najvažnijih primera dobre prakse zajedničko donošenje budžeta gradova i opština.

"Po zakonu opštine i gradovi moraju da otvore dijalog sa građanima, da se raspravlja o tome šta je njima prioritet za sledeću budžetsku godinu", kazao je Mogić.

Tribinu je SKGO realizovao u okviru Programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" koji finansira Vlada Švedske.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs