ULUS: Izložba NEĆU MOŽE, HOĆU MORA!

Img Foto: Pixabay

Izložba NEĆU MOŽE, HOĆU MORA! biće otvorena u četvrtak 15. oktobra 2020. od 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” u Beogradu.

Naslov izložbe NEĆU MOŽE, HOĆU MORA referiše na problematični član 64a Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se predviđa da lokalne samouprave „mogu“, čime se ne stavljaju u obavezujući položaj i da „moraju“, uplaćivati doprinose samostalnim umetnicima koji žive na njihovoj teritoriji. Ovakva neobavezujuća formulacija doprinela je kreiranju dugovanja za veliki broj samostalnih umetnika, koji su u nekim slučajevima dovedeni u situaciju da sami sebi uplaćuju doprinose kako bi obezbedili zdravstveno osiguranje za sebe i članove porodica koji zavise od njih. Ovaj detalj je samo jedan od pokazatelja sistemskog urušavanja statusa samostalnog umetnika iz godine u godinu.

Kako bi pokrenuo čitav niz predloga i pregovora vezanih za status samostalnih umetnika i kulturnih radnika, ULUS je ove godine započeo debatno-istraživački program pod nazivom „Ka horizontalnosti u umetnosti”, koji podrazumeva rad na iznalaženju novih modela za bolju pravnu regulaciju i unapređenje statusa samostalnih umetnika i drugih umetnika, i predstavlja intervenciju u zakonske regulative.

Profesionalni umetnički status je tematski okvir izložbe, pa su na nju pozvani da učestvuju svi samostalni umetnici bez selekcije. Mogućnost učešća, međutim, dobili su i umetnici drugih radnih statusa koji svojom praksom na različite načine problemski tematizuju polje umetničkog rada. Njihove radove selektovao je stručni žiri, a određeni broj radova je i po pozivu.

Izložba traje do 5. novembra 2020.
 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs