Istraživanje: Povećano poverenje u medije

Img Foto: Pixabay

Prema mišljenju novinara ove godine smanjeno je nepoverenje u medije, pokazao je izveštaj kompanije Cision o stanju medija u 2020. godini.

Prema ovom izveštaju, 51 odsto ispitanika osećao je da je javnost izgubila poverenje, što je manje u odnosu na prošlu 2019. godinu kada je bilo 63 odsto. Taj procenat je 2018. bio 71 odsto, a 2017. 91 odsto.

Tačnost informacija i dalje se smatra presudnim. Drugu godinu zaredom 51 odsto novinara kaže da je omogućavanje 100 odsto tačnosti sadržaja važnije od prihoda, ekskluzivnosti ili prvog objavljivanja. Pogotovo u doba COVID-19 postaje sve važnije osigurati što precizniji sadržaj, prenosi portal balkansmedia.org.

Kompanija Cision, koja podržava PR profesionalce/ke i medije u svom jedanaestom izvještaju otkriva najnovije trendove i izazove s kojima se suočava medijska industrija i kako PR profesionalci/ke mogu bolje sarađivati ​​sa svojim kolegama/icama novinarima/kama. Ovogodišnji izvještaj je najveći ikad u Cisionu, a uključuje više od 3.200 novinara/ki iz 15 zemalja Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije.

Budući da je istraživanje stanja medija sprovedeno pre proglašenja pandemije COVID-19, Cision je krajem marta poslao dodatni upitnik kako bi osigurao da se uticaj krize pravilno odražava u izveštaju. Ti su rezultati uključeni u poseban deo izveštaja o COVID-19 i pružaju uvid u to kako stručnjaci/kinje za odnose s javnošću i komunikacije mogu najbolje podržati novinare/ke u ovo vrijeme.

„U poslednjih 11 godina Cision je izradio Izveštaj o stanju medija kao način da pruži celovitu i iskrenu sliku onoga s čime se novinari/ke bave u određeno vrijeme. Iako svaka godina donosi niz novih izazova, 2020. je očito posebno teška. Cilj nam je pomoći ojačati odnos između PR profesionalaca/ki i medija, pa je bilo presudno pružiti ruku i shvatiti kako novinari/ke upravljaju u ovim neviđenim vremenima“, rekla je Sarah Parker, voditeljica marketing sadržaja u Cisionu

Kao važan deo izveštaja bio je uticaj COVID-19 pandemije na medije, pa je u stanju medija u 2020. pokriveno i to koji su bili izazovi s kojima se novinarstvo i novinari/ke suočavali i kako se meri uspeh u toku pandemije. Obuhvaćeno je i poverenje i pristranost u medijima, uticaj tehnologije, kako PR profesionalci/ke mogu poboljšati svoj teren, kako profesionalci/ke za odnose s javnošću i komunikacije mogu izgraditi čvršće odnose s novinarima/kama.

Algoritmi društvenih medija rangirani su kao najvažnija nova tehnologija koja utiče na novinare danas, dok nesigurna obećanja o AI i dalje blede. Prema ovom istraživanju, 41 odsto novinara složilo se da će algoritmi društvenih mreža najviše promijeniti način rada, u odnosu na 38 odsto u 2019. Samo 15 odsto ispitanika vidi AI i robotsko učenje kao najvažniju tehnologiju koja utiče na industriju. Tu je pad sa 19 odsto u 2019.

Celokupna medijska pokrivenost bilo koje teme sada se gleda kroz prizmu pandemje. Novinari/ke takođe kažu da su sve češće okrenuti ka optimističnijim pričama kao odgovor na pandemiju koja traje već previše meseci, navodi portal balkansmedia.org.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs