Tribina u Kragujevcu: Ne zaslužujemo bolje, vlast živi u režimu iz snova

Img Foto: Pixabay

Posle zrenjaninske tribine "Da li zaslužujemo bolje", u Kragujevcu je održana debata "Da li je bolje zaslužilo nas" u organizaciji "Novog optimizma". Novinari, političari, lekari, advokati i arhitekte izbegli su odgovor na, kako kažu, trik pitanje iz naziva kragujevačke tribine, ali su se složili da ogromna većina građana Srbije zaslužuje bolje.

Tribina je održana u kragujevačkom "Biznis inovacionom centru" uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Urednica časopisa "Nova ekonomija" smatra da mali broj ljudi u Srbiji živi u dobu i režimu svojih snova.

"Na trik pitanje - da li je bolje zaslužilo nas nemam odgovor. Imam odgovor na pitanje - da li smo mi zaslužili bolje. Neki od nas zaslužili su mnogo bolje, a neki, koji su manjina, zaslužili su mnogo gore od ovoga šta su dobili. Mislim da to nije pravilno raspoređeno. Oni koji su zaslužili bolje, žive dosta loše, a oni koji bi morali da prođu dosta loše žive sada u režimu i u dobu svojih snova", kazala je urednica "Nove ekonomije" Biljana Stepanović.

Arhitekta Dragoljub Bakić tvrdi da - ne zaslužujemo bolje.

"Da li lekari zaslužuju bolje? Ima ih 30 hiljada, tri hiljade potpisalo, a kada su sazvali protest i svi mi želeli da se obučemo u belo i da ih podržimo - oni su otišli kod ministra svog i pokunjeno se popišmanili, da izvinete na izrazu, od protesta. Znači - ne zaslužuju. Da li zaslužuju sudije i tužioci? Kad se nijedna afera ne započne a kamoli završi. Znači - ne zaslužuju. Da li studenti zaslužuju, koji se bune ne protiv ovakvog sistema i ovakve vlasti, nego se bune kada ih izbace iz domova. Znači - ne zaslužuju. Moji urbanisti, naravno da ne zaslužuju. Da li paori zaslužuju? Pa, ne zaslužuju, jer je zbog paora Zelenović izgubio Šabac. Znači - paori ne zaslužuju. Mi ovakvi kakvi jesmo ne zaslužujemo bolje", ocenio je Bakić.

Gradonačelnik Šapca naglasio je da će nam biti bolje kada uključimo nove ljude u politiku, oslonimo se na Brisel i Vašington i uključimo najbolje ljude u rešavanje kosovskog pitanja.

"Prosto je neverovatno da sada, u ovom trenutku, postoji neki proces koji se odvija u Briselu u kome se odlučuje o Kosovu i da niko od nas, evo, u ovoj sali nema pojma o čemu se tu radi. Je l' zna neko od vas o čemu se radi ? Evo, ja prvi ne znam. Verujem da nijedan novinar ne zna. Al ajd' što ne zna, to ja razumem, pošto nigde nije bilo. Ja nisam čuo ni da je neko pitao šta se dešava. Evo, ja ću da napišem jedno pismo gospodinu Lajčaku, da se informišemo, ja želim da se uključim. Želim da znam šta se dešava, šta je na stolu. Mi ne možemo da živimo ovaj život u laži. Ne možemo da živimo u nemasovnoj hipnozi, u kojoj se stvari dešavaju mimo nas, a mi nekako iz nekog razloga nam je teško da na njih utičemo. Gde može biti teško da utičete na sopstveni život", upitao je Zelenović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije smatra da ni članstvo u Evropskoj uniji nije garancija da se država ne nađe u poteškoćama sličnim našim, misleći na Mađarsku.

"Mislim da svi zaslužujemo bolje. I oni koji glasaju za naprednjake i oni koji ne izlaze. Građani Srbije zaslužuju bolje bez obzira na mnogo grešaka i mnogo stranputica kojima su prošli u proteklih 30 godina. Gledam kao Kikinđanin na Mađarsku koja je članica Evropske unije i koja je bogatija zemlja od nas, sa dužom tradicijom. I oni su sada u jednoj nezavidnoj situaciji da u 21. veku, u 2020. godini prolaze slične stvari iako su u mnogo boljoj ekonomskoj situaciji. I oni imaju jednog čoveka koji manipuliše, koji prisvaja vlast, koji se bogati i koji lišava ljude pravih informacija", izjavio je Željko Bodrožić.

Organizatori tribine u Kragujevcu, pored "Novog optimizma" bili su dnevnik "Danas", Fondacija za otvoreno društvo, portal Glas Šumadije i radijska emisija "Iz glave".

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs