Urednik portala Nova.rs: Celo Vučićevo okruženje i Vlada u korupciji do guše

Img Foto: N1

Veselin Simonović, urednik portala Nova.rs, komentarišući nedavnu izjavu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da je među ministrima u prethodnom sazivu bilo korupcije, kaže da je to samo retoričko zastrašivanje i disciplinovanje njegovih članova, a da se nikad ništa neće otkriti. "Ja mislim da je celo njegovo okruženje, i njegova Vlada, u korupciji do guše", rekao je, gostujući na N1. Smatra da su opoziciji potrebni novi i kredibilni ljudi, da je neophodno i da se mnogi sklone, inače - i na sledećim izborima, kaže, pobediće režim.

Osvrćući se na Vučićeve izjave, kaže da je priča o novim izborima, kada još nemamo Vladu Srbije - smešna i besmislena, navodeći da je svaki njegov izlazak iz zgrade Predsedništva - izborna kampanja. Kaže da se tim pričama, kao i time što još nema Vlade, namerno drži tenzija, a kad je ovo drugo u pitanju - pre svega da disciplinuje svoje. "On uživa u tome da muči svoje saradnike ko će biti ministar, a zapravo je on to već sve verovatno prelomio... Tobože se Ana Brnabić čeka da saopšti koga će ona u kabinetu, a ona se ne pita ni ko će biti šef kabineta, a kamoli ko će biti ministar", naveo je gost Novog dana.

Vučić, smatra, neće dozvoliti bilo kakvu jaku ličnost, što se videlo po ranijem izboru ministara, koja bi mogla bilo šta da mu protivreči i da iskače iz koloseka koji je on zacrtao. "On vodi svako ministarstvo, oni mogu da rade tehničke poslove, o svakoj bitnoj stvari odlučuje isključivo on", kaže urednika Nova.rs.

Upitan o izjavi predsednika Aleksandra Vučića da među ministrima u prethodnom sazivu bilo korupcije, Simonović kaže da je to govorio u svrhu njegovog prekomponovavanja ministara i vlasti na lokalu i na republičkom nivou, a sa ciljem da ih zastrašuje, jer se sada sastavlja vlast... "Da neko od njih ne bi izašao u javnost i izneo neki vid korupcije a ovo je država najkorumpiranija u Evropi", kaže.

Nikada, navodi, neće ništa otkriti, "to je samo retoričko zastrašivanje i disciplinovanje njegovih članova". Na pitanje kako to utiče na biračko telo SNS kad tako nešto čuje, Simonović kaže da Vučićevi glasači veruju da se on istinski bori protiv korupcije. "Ja mislim da je celo njegovo okruženje, i njegova Vlada, u korupciji do guše", navodi.

Govoreći o pisanju Blica - da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu da izvrši pritisak, kako bi oživeo dijalog, kako bi se, navodno, problemi rešili do proleća, Simonović kaže da će se proces sigurno ubrzavati, ali će biti teško da se reši do proleća. Potrebno je dosta vremena, da se "pripremi sveobuhvatni sporazum i međusobno priznavanje na kraju krajeva", kaže. Na konstataciju da su SAD dale ubrzanje, kaže da jesu jer su sada izbori za predsednika, a da će bez obzira ko pobedi, Amerikanci pritiskati da Srbija prizna Kosovo, kao i većina članova EU, ali ne do ovog proleća.

Izvor: N1-Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs