Studenti organizuju protestnu šetnju zbog pitanja školarine

Img Foto: Pixabay

Studentska inicijativa „30% niže školarine“, koju čine studenti i profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, najavila je da će danas u 18 časova održati protestnu šetnju ispred Rektorata pod parolom „Ujedinjeni za obrazovanje“.

Protest karakteriše solidarnost različitih grupacija unutar akademske zajednice, a studenti su protestovali za 30 odsto niže školarine, kao i uslove studija, ali i odnos prema mladim ljudima u Srbiji. 

Profesori Filološkog fakulteta su zajedno sa studentima protestovali za autonomiju Univerziteta i fakulteta, a dovodi se u pitanje i otkaz profesoru Rodoljubu Kubatu.

„Na protestu učestvovaće i dopisni član SANU, prof dr. Vladica Cvetković, prof Rodoljub Kubat, prof Saša Moderc, ali i mnogi drugi koji će svojim prisustvom pokazati solidarnost prema studentima, profesorima“, rekao je Nikola Arsenić student Pravnog fakulteta i predstavnik Inicijative “Kreni-promeni”

„Plan je jednostavan, ovim gestom solidarnosti koju iskazujemo prema drugim problemima akademske zajednice, pokazujemo da nećemo odustati dok sva ova pitanja ne budu rešena. Pitanja Filološkog fakulteta, smanjenja školarina, ali i pitanje statusa profesora Rodoljuba Kubata“, dodao je on.

Studentska inicijativa smatra da je usluga koja je plaćena nije omogućena studentima, ne samo kroz predavanja, već i sve druge usluge koje fakulteti garantuju studentima ugovorima o studiranju ali i Zakonom o visokom obrazovanju, a time se stiče osnov za tužbe.

Prema rečima studenata, u pitanju je neosnovano bogaćenje, a tužba bi u saradnji sa timom UZUZ-a koji je studentima pružio besplatnu pravnu pomoć bila veoma uspešno rešenje.

Studenti napominju da je FPN prethodnu godinu završio sa uspešnim poslovanjem i suficitom preko 28 miliona dinara, kao i da se veliki deo sredstava neracionalno raspoređuje.

„Imamo i mnoge primere koji su finanijskim planovima za 2020. godinu predvideli putne troškove ogromnim svotama novca, konkretno FON sa preko 24.000.000 dinara, ali i TMF sa preko 18.000.000 dinara, iako je jasno da su putovanja u vremenu pandemije pod velikim znakom pitanja. Konferencije, seminari, usavršavanja i kursevi održavaće se onlajn“, kaže Arsenić za Novu ekonomiju.

Peticija studentske inicijative „30% niže školarine“ za sada ima 15.000 potpisnika.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs