NIN: GIM pokušava da sakrije dug od 10 miliona dolara

Img Foto: Krusik logo

Neizmirene obaveze od početka prošle do 7. februara ove godine firma Gorana Todorovića, koju je zastupao, sada pokojni, otac ministra policije, pokušava da prikaže kao proviziju za stranog konsultanta, jer bi u suprotnom novac morala da uplati Krušiku, piše NIN.

Da ima neka tajna veza između državnih fabrika naoružanja i vojne opreme i pojedinih privatnih trgovaca postalo je definitivno jasno kada je Državna revizorska institucija, nakon analize finansijskog izveštaja Krušika za 2018, posumnjala da je fabriku iz Valjeva privatna firma GIM Gorana Todorovića samo tokom 2018. oštetila za 10.147.987,5 dolara, piše NIN u novom broju.

Početkom ove godine DRI je utvrdio da je Krušik u 2018. firmi koju je zastupao u međuvremenu preminuli otac srpskog ministra policije, za isporučene mine izdao fakturu na 1,57 milijardi dinara, a da je GIM iste mine prodao stranim kupcima za 2,62 milijarde dinara. „GIM je fakturisao za 1.049.193.000 dinara veću vrednost proizvoda inostranim kupcima, nego što je Krušik, iste te proizvode, u 2018. fakturisao GIM-u“, navodi se u januarskom izveštaju i precizira da je tu razliku u ceni GIM, po važećim propisima, trebalo da uplati Krušiku.

Umesto da objasne zašto je GIM tih 10 miliona dolara, kršeći zakone, zadržao za sebe, firma Gorana Todorovića i uprava Krušika su naknadno, u nastojanju da otklone uočene nepravilnosti, odgovorima na primedbe DRI samo dali povoda za nove sumnje da malo ko vodi računa o interesima državne fabrike, u kojoj je zbog besparice u avgustu oko 30 radnika ostalo bez posla.

Sudeći po onome što piše u „Poslerevizionom izveštaju o merama ispravljanja Holding korporacije Krušik po reviziji finansijskih izveštaja za 2018. godinu“, koji je DRI objavio na svom sajtu šest meseci posle prvog izveštaja, može se zaključiti da je GIM nastavio po starom, jer su samo po osnovu izvoza realizovanog od početka prošle do 7. februara ove godine, neizmirene obaveze te firme dostigle 10,2 miliona dolara.

Otuda nije ni čudno što u “Poslerevizionom izveštaju” DRI konstatuje da mere, koje su preduzete da bi se otklonile ranije uočene nepravilnosti, “nisu u potpunosti završene” u skladu sa zakonima o računovodstvu i o obligacionim odnosima i da iz izjava, priloženih uz obračun izvoznih poslova, proizlazi da GIM, po obračunima izvoza za 2019. i do februara 2020. ima neizmirene obaveze od 10.243.911,43 dolara.

DRI precizira da se ta suma “odnosi na obaveze po priloženim računima inokonsultanta za posredničku proviziju, i zbog toga nismo u mogućnosti da potvrdimo da su preduzete mere u potpunosti zadovoljavajuće”.

Izvor: Nova.rs / NIN





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs