Danka Šušić: Disova kuća

Img Foto: cemaforum

Krajem januara ove godine, Vlada Republike Srbije proglasila je rodnu kuću pesnika Vladislava Petkovića Disa za kulturno dobro. Kuća se nalazi u centru sela Zablaća i, nažalost, još uvek je oronula i zapuštena. Od kako su mediji objavili vest da je kuća dobila status znamenitog mesta, Zablaće su posetile mnogobrojne televizijske ekipe. Meštani Zablaća su bili složni u tome da bi odluka Vlade mogla da ubrza postupak obnove Disove kuće koja je u očajnom stanju, zapravo, pred urušavanjem. Ali, iako je tom uredbom kuća postala  nepokretno kulturno dobro sa odgovarajućom zaštitom još uvek nema nikakvog nagoveštaja da će se započeti sa bilo kakvim radovima. Sporno u celoj priči je to što taj prostor, koji se nalazi u sklopu upotrebljivog dela građevine, deli više od deset naslednika. Dakle, dok se ne regulišu imovinsko pravni odnosi, od restauracije kuće neće biti ništa.

Vladislav Petković Dis, rođen je 10.marta 1880.godine u Zablaću. Disova poezija bila je bremenita teškim mislima i crnim slutnjama. Da se pojavila malo kasnije, u neko blaže vreme, stigla bi u pravi čas. Ali, kada je taj čas nastupio, Disa više nije bilo. Tragično je stradao u Jonskom moru 17. maja, 1917.godine. Osnovna škola u Zablaću, kao i ogranak gradske Biblioteke nose ime zavičajnog pesnika, a manifestacija Disovo proleće je proslavila grad Čačak.

 

Obnovom kuće, selo Zablaće kod Čačka postalo bi novi kulturni i turistički potencijal ovog kraja. Ovaj objekat se, inače, nalazi na frekventnom putu Čačak - Kraljevo kojim svakodnevno prolaze đačke ekskurzije iz čitave zemlje.  Bila bi to prilika da učenici vide gde je rođen pesnik koji je napisao, između ostalog, jednu od najlepših ljubavnih pasama srpske književnosti – Možda spava. A tek kada bi glumci novoosnovanog čačanskog pozorišta toj istoj deci i po neki Disov stih izgovorili, možda bi sve bilo drugačije… Možda je vreme da svako uradi što mu pripada: Dis da spava miran i spokojan, a mi da se probudimo.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs