Smrdi na korupciju: Vučić i Vlada kriju nabavku respiratora

Img FOTO TANJUG/ INSTAGRAM “BUDUCNOSTSRBIJEAV”/ nr

Ni četiri meseca od ukidanja vanrednog stanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ispunio obećanje da će po završetku epidemiološke krize izaći u javnost sa preciznim podacima o nabavci respiratora, od koga ih je kupovala, kao i koliko nas je to koštalo. Činjenica da se ove informacije još uvek ne objavljuju, opravdano budi sumnju da je reč nelegalnim i koruptivnim radnjama, smatraju sagovornici Nova.rs.

Programski direktor organizacije Transaparentnost Srbija Nemanja Nenadić, ističe da je situacija oko nabavke medicinske opreme gora nego što se činila na početku, te da je nejasno zbog čega država ne objavljuje podatke o kupovini respiratora.

“Na početku je delovalo da je reč o privremenoj tajnosti. Zvanično obrazloženje zbog čega je nabavka medicinske opreme tajna nikada nije stiglo, ali se kroz medije i izjave zvaničnika se između redova moglo shvatiti i da je razlog tome borba na tržištu. Verovatno je u prvim i najtežim danima epidemije zaista bilo razloga da se ne saopšte sve informacije, ali i tada su morali da nam kažu šta je kupljeno i koliko je sve plaćeno”, napominje Nenadić.

Podsetimo, predsednik države Aleksandar Vučić građanima još nije podneo izveštaj kako je, od koga i po kojim cenama Srbija kupovala respiratore i drugu medicinsku opremu, iako je obećao da će to da učini nakon ukidanja vanrednog stanja.  Identično obećanje dala je svojevremeno i premijerka Ana Brnabić, ali izuzev podatka na letku Srpske napredne stranke pred izbore, gde je navedeno kako je država nabavila 1000 respiratora, građani nemaju informacije gde je i kako potrešen njihov novac.

Činjenica da se informacije o nabavci još nisu dostupne opravdano budi sumnju da je reč o nelegalnoj, koruptivnoj radnji, smatra sagovornik Nova.rs profesor Univerziteta u Beograda Čedomir Čupić.

“Da bi se sumnje potvrdile, potrebni su nam i dokazi, ali svakako smatram da javnost mora da zna na koji način je izvršena kupovina respiratora, ko ih je nama prodavao i koliko je to plaćeno”, navodi Čupić.

S druge strane, Nenadić ističe da nije samo problem što država ne daje informacije o nabavci respiratora, već to što je Vlada Srbije informacije o tome kako je trošen novac građana i odakle su nabavljani respiratori proglasila za tajnu.

“Sve informacije koje se tiču nabavke opreme su proglašene kao strogo poverljive. I to se ne odnosi samo na repiratore, već i na zaštitne maske, testova i slično. Sve je obuhvaćeno aktom o tajnosti https://nova.rs/vesti/drustvo/nabavka-medicinske-opreme-pod-znakom-tajnosti/ koji je donela Vlada Srbije”, navodi Nenadić.

Naš sagovornik upozorava da epidemija koronavirusa nije samo pogodila Srbiju, te da je jedino naša država odlučila da krije na koji način je nabavila medicinsku opremu.

“Ovakav stepen tajnovitosti ne da nije prisutan u razvijenim demokratijama, već ni u zemljama najbližeg okruženja. Imamo slučaj iz Bosne i Hercegovine gde je otkrivena korupcija, a samim ti što kriju podatke, vlasti u Srbiji podstiču različite sumnje – da li je reč o korupciji i da li je zaista kupljeno ono što su rekli da jeste”, poručuje Nenadić.

Izvor: Nova.rs - Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs