CRTA: SNS prednjačio u malverzacijama na izborima u Nišu

Img Foto: CRTA

Na izbore za Skupštinu grada Niša izašlo je 100.416 birača, što predstavlja izlaznost od približno 44,50 procenata, prema istraživanju koje je sprovela CRTA.

Period pre izbornog dana, kao i sam izborni dan na teritoriji Grada Niša, nije se umnogome razlikovao od istog perioda pre prethodnih izbora.Razloge za takvo stanje treba tražiti u skoro nepromenjenim odnosima u vrhu državne vlasti i nespornoj moći koju vladajuća struktura ima i koju uspešno replikuje na lokalne strukture vlasti.

U konkretnom slučaju, okolnosti koje su prethodile parlamentarnim/lokalnim izborima 2020. godine, pandemija virusa Kovid 19, delimični bojkot izbora od strane opozicije, dodatno su uticale na predizborne uslove i tok same kampanje.

Sada već bivši gradonačelnik Grada Niša i član Srpske napredne stranke, Darko Bulatović, počeo je sa funkcionerskom kampanjom u februaru, kada izbori nisu ni bili zvanično raspisani, navodi CRTA. Koristeći slogan stranke koji je kasnije korišćen u političkoj kampanji “Za našu decu”, Bulatović je promovisao svoj rad na društvenim mrežama, o čemu je izveštavano u lokalnim medijima.

Zloupotrebljavali su se javni resursi, humanitarna pomoć, privatnost birača, pa čak i usluge zdravstvene pomoći.

Primer za to su selektivna pomoć građanima od strane Gradske opštine Medijana i upotreba opštinskih vozila u svrhu raspodele i distribucije hrane i lekova ,,najugroženijim” građanima. Zatim, pretnje otkazom zaposlenima na odeljenju pulmologije KC Niš od strane načelnice tog odeljenja, kao i uslovljavanja zaposlenih od strane predsednika Gradske opštine Pantelej, Bratimira Vasiljevića.

Kako navode, vidljivost propagandnih materijala povećavala se srazmerno datumu održavanja izbora i uglavnom je Srpska napredna stranka bila najvidljivija. Najupečatljivija mesta za oglašavanje koja su bila korišćenja jesu bilbordi u samom gradu, kao i na prilazima. Ono što je obeležilo kampanju i govor mržnje u Nišu jesu bakljade na krovovima zgrada, prilikom kojih su članovi Srpske napredne stranke skandirali uvredljive poruke opozicionim liderima.

Pored ugrožavanja bezbednosti stanara tih zgrada, pripadnici ove stranke su i epidemiološki izazivali rizik, jer su ta okupljanja bila aktivna u aprilu mesecu, dok je na snazi bila zabrana okupljanja, a broj obolelih od Kovid-a na vrhuncu.

Sam izborni dan protekao je uz već standardne nepravilnosti, kao što su pojava paralelnih spiskova, prisustva članova političkih stranaka ispred izbornih jedinica.

Konkretno, u Nišu, članovi Srpske napredne stranke su primećeni u užem centru grada ispred OŠ Učitelj Tasa, kako beleže izlazak svojih glasača.Takođe, u ulici Dragiše Cvetkovića, Srpska napredna stranka je imala svoj štab za deljenje paketa kao nadoknade za siguran glas.Skupštinu Grada Niša čine četiri političke grupacije, dok je sama izlaznost bila manja od 50 procenata.

Zahvaljujući spuštenom cenzusu, SNS-u i SPS-u na lokalnoj vlasti se pridružuju i bivši funkcioner URS-a i više drugih partija Branislav Jovanović, kao i Dragoslav Ćirković, nekadašnji predsednik opštine Medijana (DS), kroz grupu građana „Niš – moj grad“. Član Skupštine grada Niša biće i Šapiceva „Pravda za Niš“.

Doskorašnja šefica dopisništva RTS-a iz Niša, Dragana Sotirovski, sada visoka funkcionerka SNS-a i do nedavno predsednica Nišavskog upravnog okruga, izabrana je za gradonačelnicu Niša sa 56 glasova za i 5 protiv, čime je postala prva gradonačelnica u istoriji grada.

Za predsednika i zamenika predsednika niške Skupštine izabrani su Boban Džunić i Igor Novaković, naprednjak i socijalista, obojica hapšeni zbog navodne korupcije pre nekoliko godina.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs