Trećina studenata u Srbiji koristi mobilni telefon pet sati dnevno

Img Foto: Pixabay.com

Među tri najčešća zdravstvena problema među studentima u Srbiji spadaju stres, bolovi u kičmi, leđima i poremećaj sna, pokazuje istraživanje koje je sprovelo preduzeće Galenika a.d.

"Istraživanje koje smo sproveli potvrdilo nam je da studenti predstavljaju grupaciju koja je vrlo ranjiva u pogledu fizičkog i mentalnog zdravlja, što jeste tema kojoj je potrebno da se udruženi posvetimo, jer je prevencija veoma važna upravo u ovim godinama", izjavio je Rikardo Vian Markes generalni direktor Galenika a.d Beograd.

Galenika je pokrenula istraživanje o svakodnevnim navikama i zdravom stilu života studenata  u kome je utvrđeno da skoro 53 odsto studenata u Srbiji kao najveći zdravstveni problem navodi izloženost stresnim situacijama. Ostali zdravstveni problemi koji su najčešće navođeni su bolovi u kičmi i leđima (41 odsto), dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu (31 odsto) studenata.

Studente muče i različiti problemi sa očima i vidom 25,3 odsto, zatim hormonski problemi 18,4 odsto, dok su na petom mestu tegobe s varenjem i metabolizmom, a prisutne su kod 17,3 odsto studenata. 

U junu 2020. godine, oko 40 odsto ispitanika je redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem jačanja imuniteta organizma.Dok su se mladi izjasnili da ih manje od deset odsto (9,4 odsto) gleda televiziju više od tri sata, rezultati pokazuju da ispitanici uzrasta najviše vremena provode u aktivnom korišćenju telefona.

To detaljnije pokazuju sledeći podaci: 41,5 odsto koristi mobilni do 3 sata dnevno, trećina ispitanih (33,5 odsto) do 5 sati dnevno, a 16% čak i više od 5 sati dnevno.Situacija sa računarima i tabletama dodatno ukazuje na popularizaciju prenosivih multifunkcionlanih uređaja: 28,5 odsto mladih koristi ih više od 3 sata.

Kako se navodi, briga o zdravlju podrazumeva prevenciju, ali i mogućnost obraćanja adekvatnim institucijama i ekspertima koji mogu da pruže pomoć i posavetuju studente ukoliko imaju bilo kakve nedoumice ili pitanja. Među odgovorima stiže i podatak da je 26,8 odsto reklo da savet traži od lekara, sa roditeljima se konsultuje jedna četvrtina, a sa prijateljima 17,6 odsto, dok se putem Gugla informiše njih 16,3 odsto.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je prevencija hroničnih nezaraznih oboljenja vitalna i najvažnija investicija u društvo, posebno kod mlađe populacije radi građenja pozitivnih i zdravih navika. Istraživanje je obavljeno u julu mesecu 2020. na uzorku od 1.000 studenata uzrasta 18 do 25 godina sa teritoriji cele Srbije.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs