Zid ćutanja u Savetu i tužilaštvu o ugovoru Telekoma i Žeželja, nema ni sednice

Img Foto: Google street view

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić potvrdila je za N1 da je napisala i poslala ostalim članovima Saveta mišljenje o ugovoru o saradnji Telekoma i kompanije Wireless media u vlasništvu biznismena Igora Žeželja. Međutim, potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević još nije zakazao sednicu na kojoj bi se raspravljalo o tom ugovoru po kome je državna kompanija isplatila privatnoj firmi 38 miliona evra.

Savet se nije izjasnio ni o izveštaju Jelisavete Vasilić o poslovanju Telekoma, iako je potpredsednik Saveta Milićević u julu rekao za N1 da će Savet u avgustu razmatrati taj izveštaj.

Prošli su i jul i avgust, i pola septembra, a potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević još nije stavio na glasanje izveštaj Jelisavete Vasilić o poslovanju Telekoma, niti se izjasnio o ugovoru Telekoma i Wireless medije o kome je Jelisaveta Vasilić takođe napisala mišljenje i poslala ga članovima Saveta.

Nekadašnji saradnik Saveta za borbu protiv korupcije Zoran Gavrilović kaže da je Savet blokiran, jer je bio poslednja neposlušna institucija koja je upozoravala na koruptivne ugovore.

"Savet je kao institucija preživeo, ali je premijerka (Ana) Brnabić ubacila u Savet svoja dva kandidata i sada prosto Savet ne može da donosi odluke konsenzusom, što je prosto praksa Saveta. I zato imamo blokiran Savet. I ono što će Savet morati, jeste da nađe način da to prevaziđe, jer ovako samo gubi integritet koji je stekao, jer je radio na način na koji je radio. Odugovlačenje, mislim da to Savetu ne treba", ističe Gavrilović.

 Potpredsednica stranke slobode i pravde Marinika Tepić očekuje da će se Savet oglasiti. Ona je prethodno pokušala i Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da uruči ugovor Telekoma i firme Igora Žeželja, po kome je Telekom uplatio Žeželjevoj firmi 37.900.000 evra, a zauzvrat stekao prava na sadržaje i projekte koji nisu pobrojani u ugovoru, već se navodi da će to biti određeno posebnim ugovorima dve strane.

Marinika Tepić ponavlja da je reč o koruptivnom ugovoru, zapravo uplati novca za kupovinu medija: "Tvrdim da je našim novcem obezbeđeno Igoru Žeželju da kupi tabloid Kurir i celu Adria media grupu i da uđe u posao sa televizijom Kurir i tako dalje. Ja sam zamolila Savet, da u skladu sa svojim nadležnostima, isti taj ugovor uputi i Vladi i Tužilaštvu".

Zoran Gavrilović, pak, upozorava da sa izveštajem o Telekomu koji je sastavila Jelisaveta Vasilić može da se dogodi isto što i sa čuvenim izveštajima Verice Barać o 24 sporne privatizacije - da završe u nekoj tužilačkoj fioci.

"Na kraju, krajeva, na talasu izveštaja Saveta, ta 24 slučaja, ova vlast je došla na vlast. A danas, prosto te 24 privatizacije niko faktički više ni ne pominje", podseća Gavrilović.

Televizija N1 uputila je pitanje i Tužilaštvu da li su preduzete istražne radnje povodom ugovora o saradnji Telekoma i Wireless medije, ali nikakav odgovor iz Tužilaštva nije stigao.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs