Od EU još 1,8 miliona evra za obrazovanje socijalno ugrožene dece u Srbiji

Img Foto: Pixabay

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći Evropske unije u oblasti reforme sistema obrazovanja.

Time je omogućeno da se neutrošenih 1,8 miliona evra iz tog sorazuma usmeri za otklanjanje posledica krize izazvane pandemijom, saopštila je Vlada Srbije.

Taj novac će biti korišćen za razvoj, standardizaciju i nadzor inkluzivnih sistema za digitalno učenje, uspostavljanje biblioteka za informacione i komunikacione tehnologije, i za osposobljavanje školskog osoblja za psihosocijalnu podršku i pomoć tokom učenja učenicima iz ranjivih grupa.

Ta podrška će se sprovoditi u saradnji s Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Ministarka je u martu komesaru Oliveru Varheiju predložila to preusmeravanje neutrošenih IPA sredstava.

Joksimović je istakla da je to samo jedan deo pomoći Evropske unije Srbiji tokom pandemije i izrazila zahvalnost zbog obima i blagovremenosti te pomoći.

"Ozbiljnost situacije i razmere izazova sa kojima se svet suočava mogu biti prevazidjeni samo zajedničkim naporima, a podrškom koju pruža Srbiji, EU je ponovo pokazala svoju solidarnost", navela je Joksimović.

Joksimović je nedavno potpisala i sporazum kojim će biti omogućeno da se neutrošena sredstva u iznosu od 18 miliona evra u oblasti reforme javne uprave usmere u "prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom", piše u saopštenju.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs