Centar za demokratiju: Kriza demokratije, nepremostive podele u društvu

Img Foto: Pixabay

Fondacija Centar za demokratiju je, povodom Međunarodnog dana demokratije, saopštila da u društvu velikih podela želi da bude inicijator povezivanja i zagovornik javnog dijaloga. "Danas se demokrate, demokratija i njene institucije suočavaju sa novom krizom i nepoverenjem u demokratske institucije. Društvo se podelilo u rovove nepremostivih razlika, a sve je više onih koji se ponovo okreću autoritarnim vođama i svoje poverenje slepo poveravaju populistima", navela je Fondacija u saopštenju.

Prema stavu Fondacije, poruka o značaju evropskih integracija za život običnog čoveka i dalje je često iskrivljena, nedovoljno jasna ili se razume kao pitanje koje se tiče političkih i ekonomskih elita, kao proces udaljen ili čak suprotan interesima običnog čoveka.

"Zato smo danas suočeni se sa činjenicom da je uporedo sa sporim, ponekad teškim procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, došlo do dezintegracije partijsko-političke scene u Srbiji, fragmentacije delovanja organizacija civilnog društva, sindikata i građanskih inicijativa", ukazala je Fondacija.

Kako se navodi, građanski pokreti uspevaju da osvetle korupcionaške afere ili da zaustave projekte suprotne interesima građana, ali njihovi dometi ostaju u granicama njihovih lokalnih zajednica.

Brojne opozicione partije odbijaju da učestvuju na izborima ili u radu predstavničkih institucija i ne uspevaju da artikulišu politički program koji će pokrenuti entuzijazam birača, a snaga sindikata nije dovoljna da promeni nepovoljan položaj zaposlenih, ocenila je Fondacija.

Fondacija je istakla da vlast populizmom, autoritarnim tendencijama i razaranjem demokratskih institucija stvara apatiju, guši demokratske slobode, obeshrabruje participaciju mladih i ugrožava svaki razvoj zbog korupcije, nepoštovanja meritokratije i odsustva odgovornosti prema građanima, a građanima je onemogućeno da ostvare demokratski dijalog. 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs