Društvo sudija traži unapređenje procesa izbora članova Visokog saveta sudstva

Img Foto: Pixabay

Društvo sudija Srbije uputilo je Visokom savetu sudstva zahtev da, s obzirom na približavanje zakonskih rokova za izbor članova iz reda sudija, otkloni nedostatke zakona o tom telu, "nesumnjivo utvrđene u ranijim izbornim procesima".

U dopisu se traži da se unapredi proces izbora članova Visokog saveta sudstva i omogući sudijama da se upoznaju sa kandidatima, uporede ih i izaberu one u čiju će stručnost, iskustvo, razumevanje pravosuđa, sposobnosti da donose odluke i shvatanja nezavisnosti biti uvereni, što je od izuzetnog značaja za funkcionisanje sudskog sistema.

Traži se i propisivanje obaveze svih kandidata da, pored biografija, dostave programe u kojima će izneti svoje viđenje načina rešavanja najvažnijih pitanja sudskog sistema iz nadležnosti Visokog saveta sudstva, koji će biti javno objavljeni na sajtu i dostavljeni upravama svih sudova radi upoznavanja sudija - birača i javnosti.

Od izborne komisije Visokog saveta sudstva zahteva se da primeni član 29. stav 2. Pravilnika o radu, koji će obezbediti stvarnu tajnost izbora, tako što će biračka mesta odrediti u sedištima apelacionih sudova, a za sudije sudova republičkog ranga u sedištu beogradske apelacije.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs