Minić: Zakon o sprečavanju korupcije lošiji od nacrta

Img Foto: TS

Prvog septembra počeo je da se primenjuje Zakon o sprečavanju korupcije. Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija izjavio je za N1 da novi zakon normativno jeste doneo neka poboljšanja, ali da ima niz stvari koje su lošije nego u nacrtu koji se u međuvremenu pojavio, a daleko lošije u odnosu na ono što su mnogi, pa i Transparetnost Srbija, predlagali da se u zakon unese.

Transparentost Srbija je, podsetio je Minić, iznela primedbe na 55 do 60 odsto Zakona o sprečavanju korupcije, i predložila promene tih članova.

"To su bili gotovi tekstovi sa obrazloženjima", istakao je Minić i dodao da razume da da nije postojala politička volja da se promene neke stvari, pre svega regulisanje funkcionerske kampanje, ali da mu nije jasno zašto se ignorišu predlozi koji treba da doprinesu kvalitetnijem radu Agencije za borbu protiv korupcije.

Kazao je da mu se čini da biše nije reč o odsustvu političke volje, nego da smo otišli korak dalje i da imamo postojanje volje da se ništa ne poboljša.

Istakao je i da je u novom zakonu problematično to kako bira ko će biti kontrolisan, jer je ostavljeno mnogo skrivenog prostora i diskrecionih ovlašćenja.

Novi zakon je, dodao je Minić, dao nekoliko ovlašćenja ili mehanizama Agenciji za borbu protiv korupcije za jednostavniji, bolji i kvalitetniji uvid u neke podatke koji su joj neophodni za borbu protiv korupcije. Agencije je istovremeno data analiza propisa na rizik od korupcije, ali je pitanje da li ona može i želi to da radi, dodao je Minić.

Podsetio je da Transparetnost u prethodnom periodu nije bila zadovoljna mnogim odlukama Agencije, kao i da od početka ukazuje na to da je sadašnji direktor Agencije u sukobu interesa, jer je u prethodnom periodu bio povezan sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Odbor agencije, čiji je zadatak upravo to da spreči upliv politike na izbor direktora agencije na kraju je ipak izabrao direktora povezanog sa SNS-om, ukazoa je Minić.

"Pokazalo se da čak i taj mehanizam, koji je bio dobro napravljen, nije bio dovoljan za odbranu od spoljneg uticaja", istakao je on i podsetio da je sada usvojen novi mehanizam prema kojem je uveden javni konkurs koji sprovodi Ministarstvo pravde, odnosno Pravosudna akademija, a na kraju je Skupštini Srbije data slobodna volja da izabere ili ne izabere kandidate koje su oni predložili.

"Svelo se na to da većina u Skupštini izabere članove veća agencije, a na sličan način i direktora", upozorio je gost Novog dana.

Izvor: N1Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs