Nova.rs: Tužilac naložio Lončaru da istraži sebe i svoj Krizni štab

Img Zlatibor Lončar Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Nakon što su potpredsednica SSP Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić podneli krivične prijave protiv članova Kriznog štaba zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom i prikrivanjem brojeva zaraženih i umrlih od koronavirusa, a sve u cilju održavanja izbora, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je primilio prijavu, uputilo je takozvani zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ni manje ni više nego - Ministarstvu zdravlja, iako je krivičnom prijavom obuhvaćen i resorni ministar Zlatibor Lončar, piše Nova.rs.

Portal Nova.rs upitao je danas Prvo osnovno javno tužilaštvo da li se postupa po krivičnoj prijavi koju je protiv članova Kriznog štaba (Ane Brnabić, Zlatibora Lončara, Predraga Kona, Darije Kisić Tepavčević, Zorana Gojkovića, Branimira Nestorovića) podneli opoziciona političarka Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić.

“Krivična prijava podneta protiv članova Kriznog štaba, dostavljena je na nadležnost Prvom OJT u Beogradu od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Nakon prijema prijave radi provera navoda krivične prijave i prikupljanja podataka Prvo OJT u Beogradu se zahtevom za prikupljanje potrebnih obaveštenja obratilo Ministarstvu zdravlja”, kazala je za portal Nova.rs porptaprolka Prvog OJT Slavica Jokić.

Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja je formalno predistražna radnja, koju pokreće nadležni tužilac, podseća Nova.rs. U većini slučajeva, predistragu, odnosno ispitivanje navoda neke krivične prijave ili uopšte nekog događaja sprovodi policija po nalogu tužilaštva.

U konkretnom slučaju vezanom za ispitivanje krivice Kriznog štaba, ne bi bilo problematično što je takav zahtev izdat Ministarstvu zdravlja, ali u tom slučaju na prijavi ne bi trebalo da stoji istovremeno i ime ministra.

Činjenica da se tužilaštvo za proveru navoda krivične prijave obratilo za pomoć ministarstvu zdravlja moglo bi se okarakterisati kao problematično, imajući u vidu da se i dalje prvi čovek tog ministarstva nalazi na krivičnoj prijavi, navodi Nova.rs.

Taj portal podseća i da je Tepić je posle podnošenja prijave, novinarima rekla da su Brnabić, Lončar, Zoran Gojković, Darija Kisić Tepavčević, Branimir Nestorović i Predrag Kon svi zajedno obmanjivali javnost još od marta, kada su "vrlo svesno tempirali početak epidemije" zbog izbora.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs