Tribina „Naučna stručnost i javne politike: između autoriteta i zloupotrebe“ u Nišu 15. septembra

Img Foto: MASE

Tribina pod nazivom „Naučna stručnost i javne politike: između autoriteta i zloupotrebe“ biće organizovana u utorak, 15. septembra u Nišu, u Deli prostoru (Davidova 2a), sa početkom u 18 časova, najavila je Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) koja organizuje ovaj događaj.

„Vanredno stanje i propisivane mere zaštite od virusa Kovid-19 postavili su pojam struke u centar medijskog i javnog interesovanja. Dok su se s jedne strane mogle čuti pohvale zbog toga što su se sprovođene mere donosile u konsultaciji s naukom i stručnjacima, s druge strane mogle su se čuti kritike na račun političke zloupotrebe i manipulacije poverenjem u naučni autoritet. I izvan naše zemlje, svetska pandemija je pokrenula lavinu pitanja u vezi s poverenjem koje imamo ili nemamo u nauku“, navode iz MASE.

Posebno pitanje kojem će se baviti na tribini jeste kako se stavovi i preporuke nauke prevode u političke mere i odluke. Kako u složenim situacijama, poput globalnog širenja opasnog virusa, otvoriti prostor za različita mišljenja, sukobljene stavove, pa i ozbiljna neslaganja koja mogu postojati ne samo među donosiocima odluka, već i među samim naučnicima, tj. onima čija se ekspertska mišljenja koriste za legitimaciju političkih mera?

„Osim neminovnog osvrta na krizu, pandemiju i vanredno stanje za nama, ova tribina želi da pokrene razmišljanja i o drugim izuzetno važnim oblastima života u kojima se od političara očekuje konsultacija s naukom i strukom, kao što su pitanja životne sredine, ekonomskog razvoja, ali i ukupnog kvaliteta života svih građana“, ističu u saopštenju iz MASE.

Na tribini će govoriti pulmološkinja Klinike za plućne bolesti u Nišu prof. dr Tatjana Pejčić,  direktorka Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i članica Koordinacionog odbora Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti dr Gazela Pudar Draško i docent na Filozofskom fakultetu u Nišu dr Rastislav Dinić, a moderator će biti docent na Filozofskom fakultetu u Nišu i poverenik MASE za Niš dr Nemanja Krstić.

Izvor: Danas online





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs