Savet za borbu protiv korupcije: Da li Mihajlović najavljuje obustavu našeg rada?

Img Foto: Pixabay

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je objavio da je dobio odgovor potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović povodom uzveštaja o realizacija infrastrukturnih projekata na Železnici u kojem, kako je navedeno, "stoji najava latentne obustave rada Saveta".

Savet radi analizu ugovora između Telekom Srbije i firme Wireless Media, čiji je vlasnik Igor Žeželj, navodi se u saopštenju.

 "Potpredsednica Vlade i Ministarstvo će pokrenuti procedure da Vlada preispita rad Saveta u nazad nekoliko godina, rezultate rada, način, kriterijume i kvalitet izveštaja, kao i način davanja preporuka, kako bi se ovo telo reformisalo i angažovalo stručne i profesionalne ljude koji će svojim radom pomoći dodatno Vladi da bude uspešnija i efikasnija", piše u odgovoru Zorane Mihajlović, objavljeno je na sajtu Saveta.

Savet je postavio pitanje "da li je ovo obraćanje pisano u lično ime ili u ime Vlade Srbije" i istakao da je "nudio pomoć i preporuke u smislu zaključaka bilo kojoj Vladi ali 'pretnja i ucena' od strane vlasti nije bilo".

"Obaveštavamo javnost Srbije da nismo odustali od borbe protiv sistemske korupcije u našoj zemlji", naveo je Savet za borbu protiv korupcije.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je ocenila da je cilj ministarke Zorane Mihajlović da u Srbiji ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo borbom protiv korupcije.

"Agencija za borbu protiv korupcije ne radi, kao ni Ministarstvo pravde, koje je takođe zaduženo da se bavi borbom protiv korupcije. Sve je to povezano partijskim vezama. Samo je Savet za borbu protiv korupcije radio svoj posao i očigledno je da joj smetamo. Želja ministarke Mihajlović je da nemamo nijedno telo koje radi na borbi protiv korupcije", procenila je Vasilić.

Jelisaveta Vasilić kaže da je ministarki Mihajlović zasmetao izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o Javnom preduzeću "Železnice Srbije", u kome su otkrivene zloupotrebe i nenamensko trošenje novca iz kredita.

"Savet za borbu protiv korupcije je u više navrata tražio od Ministarstva na čijem je čelu Zorana Mihajlović podatke o trošenju novca za izgradnju autoputeva, ali nismo dobili svu dokumentaciju koju smo tražili, tako da je taj izveštaj ostao nedovršen. Međutim, za 'Železnicu' smo dobili neophodnu dokumentaciju, i taj izveštaj smo kompletirali", kazala je Vasilić.

Navela je da je ministarka Mihajlović u svom pismu ocenila i da su članovi Saveta "nestručni" da kontrolišu investicione projekte.

"U našem Savetu rade iskusni pravnici i ekonomisti, dobri poznavaoci zakona. Ja pitam Zoranu Mihajlović koje ona ima kvalifikacije da se bavi investicionim projektima?", kazala je Vasilić. Ona je naglasila da je rad Saveta za borbu protiv korupcije smetao svakoj vlasti, "a naročito smeta ovoj vlasti koja ne dozvoljava suprotno mišljenje", zaključila je.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs