GRAĐANI REPORTERI: Strpite se Borani, bar dok ne "pocrkate"!

Img Foto: Pixabay.com

Građani reporteri, pošaljite vest, priču, fotografiju video, potpisane ili anonimno...

Tekst autora Ivana Vučkovića je samo načeo nerešivu problematiku aerozagađenja, vode i zemlje u Boru. Grad Bor, jedini proizvođač bakra u zemlji, rešavao je problematiku aerozagađenja ugradnjom nove opreme i tehnologije uz prevelikog ulaganja i zadovoljenje mnogih apetita od Spaskovskog do njegovih mentora iz vlasti, a sada borani se truju danonoćno sumpor-dioksidom, arsenom, kadmijumom, živom i dr. Zbog čega ΛV da se jedi zbog potrovanih Borana i Boranki i to je, kaže, njihova stvar, a nije se zamislio kada je upropašćavao RTB Bor sa svojim klimoglavcem i d…uvlakačem Spaskovskim, grobara RTB Bor.

Uložili su više od milijardu evra i otpisali milijardu evra dugovanja. Nije ga bilo briga ni tada ni sada što , znao ili ne, nemilosrdno truje Borane svim i svačim. U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Bora.

Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio.Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinat  bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peći za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da se ništa nije  radilo i gradilo.

U međuvremenu, Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora, kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, ali ne trpi posledice. On je lagao Borane da će vazduh u Boru biti kvalitetniji od onog iz 1903. godine, kada je počela proizvodnja rude bakra. Ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni Borani i lepe Boranke guše SO2 gasovima (SO2 5128 µg/nm3 u vazduhu, od zakonom dozvoljenih 125), arsenom (4771 ng/nm3,u vazduhu a dozvoljeni 6), olovom (6032 µg/nm3 u vazduhu, a dozvoljeni 1), kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata.

Autor svih bajkolaži je Spaskovski, zadnji direktor RTB Bor sa mentorima Dinkićem, Tadićem, Vučićem, koji mu neizmerno verovali, a on ih je nemilice lagao i izlagao, a oni pogrešno širili tu laž o gradnji nove topionice bakra u Boru. Laž Spaskovskog da je izgrađena nova topionica niti je prva, niti zadnja. Za sve te laži, malverzacija i kriminalnih radnji Spaskovski je zaslužio da bude stanovnik “Genčićeve vile”.

U Boru zagađenje vazduha, zemljišta i vode je opasnije (višestruko veće od zakonom dozvoljenog), ljudi moji, od korona virusa a inspektore ovo ne interesuje, interesuju ih samo pare. Spaskovski i vlast Srbije pokloniše RTB Bor Kinezima, a time ostaviše svoja dela da truju ni krive i dužne građane i lepe građanke Bora.

Sa tehnološkim iskorišćenjem bakra u topionici, kako se velelepno hvalio Sosa, od 98%, možda je pogrešio, i više lagao, da je vazduh boljeg kvaliteta nego 1903. godine. Lagao i izlagao, a ništa, osim poštenja, ljudkosti i znanja, mu ne nedostaje, a i za kada mu trebaju nafatirao se love izgradio najbolju i najefikasniju topionicu bakra na svetu celom i najbolju svih vremena.

Naravno, samo za svoje fotografisanje u prekrasnom i nekvalitetnom listu tada "Kolektiv". Laž ga održala do današnjih dana. Kako li mu veruju nepoverljivi Kinezi. Zadužio ih topionicom na poklon date. U Boru nije izgrađena nova topionica, već je rekonstruisana postojeća topionica izgradnjom fleš peći za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline iz gasova topionice, a ostali delovi konvertori, plamena rafinacija elektro, vodovodna i kanalizaciona infrastruktura i putna mreža su ostali iz ranijih faza gradnje. Početak rekonstrukcije bombasto je otvoren uz prisustvu ministara Ćirića, dana 28. juna 2011. godine, fizički završetak rekonstrukcije je pompezno i bogate trpeze završena 23. decembra 2014. godine u prisustvu premijera Vučića i to je njegova zadnja poseta RTB Bor.

Početak proizvodnje bakra rekonstrujisanom topionicom je počela 5. marta 2015. godine u čast rođendana A.Vučića, koji nije prisustvovao, jer je prevaren sa mnogim stvarima u vezi rekonstrukcije topionice, a ne gradnje nove. Rekonstrukcija topionice počela je sa 80 miliona evra, pa je narasla cena na 130, pa 180, da bi završila sa polamilijarde evra, kao da je izgrađena nova topionica i to na poljani. RTB Bor je zapošljavao 25.000 radnika, a u vreme Spaskovskog broj zapošljenih je pao na 5.000. Zatvorene su sve fabrike prerade bakra, livnice, a RTB Bor je sveden na period 1938. godine, proizvodnja bakra, srebra i zlata, sirovina koju kinezi transportuju u Kinu na dalju preradu.

Adresa autora teksta poznata redakciji.

 Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs