Šta donosi novi Zakon o borbi protiv korupcije

Img Foto: Pixabay.com

Prvog septembra počeo je da se primenjuje Zakon o sprečavanju korupcije. Koje su ključne novine, koliko je nadležna Agencija, inače zadužena i da pod lupom drži imovinu i prihode javnih funkcionera, spremna za sprovođenje, ali i na šta misli Evropska komisija kada opominje Srbiju da mora da ubrza reforme i u oblasti borbe protiv korupcije?

Agenciju za borbu protiv korupcije zamenila je Agencija za sprečavanje korupcije. Hoće li novo ime ostati na igri reči, ili će uz novi zakon dovesti do efikasnijeg rada tog organa? Ovo drugo će biti, kažu, i izdvajaju neke od najznačajnijih novina – one o proveri imovine i prihoda javnih funkcionera.

Pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije Nataša Božić kaže da ta institucija sada deklarativno ima mogućnost da traži podatke od poslovnih banaka o računima funkcionera čije izveštaje proverava, da vrši neposredan uvid u dokumentaciju koja joj je potrebna za vršenje provere izveštaja, kao i da ukoliko u postupku provere izveštaja utvrdi da postoje neke nepravilnosti, zatraži podatke od povezanih lica funkcionera. 

Čak gotovo polovinu Zakona o sprečavanju korupcije trebalo je drugačije napisati, smatraju u organizaciji Transparentnost Srbija, i to su, kažu, i predlagali. Propuštena je, navode, prilika da se ograniče aktivnosti javnih funkcinera tokom izborne kampanje, kako ne bi baš tada obilazili bolnice, gradilišta, škole, i slično. Smatraju da su iz kruga funkcionera novim Zakonom neopravdano izuzeti direktori preduzeća čiji je država posredni vlasnik.

"Kada je reč o sukobu interesa ono što je loše je koncepcija gde stvari zavise od toga da li će sam funkcioner posumnjati da postoji neki sukob interesa, da tu ima nešto sporno", smatra programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja NeneadićT

Dodaje da bi funkcionere tebalo obavezati da prijave svaku situaciju u kojoj postoji mogućnost sukoba interesa, prenosi RTS.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs