GRAĐANI REPORTERI: Ko zagađuje Moravu?

Img Foto: Građani reporteri

Sve se odigralo u prethodnih 24 časa, što čini dešavanje veoma aktuelnim. Na prvoj fotografiji prikazan je umetnički rad koji ukazuje na problem zagađenja Morave, dok na drugoj fotografiji reakciju nadležnih povodom rada. Pored vremenske aktuelnosti, rad pokušava da započne razgovor na jako bitnu temu za našu zajednicu, a to je zdravlje životne sredine, samim tim i zdravlje naših sugrađana.Uz fotografije ide i prateći tekst kojim se pojašnjava rad, motivi za nastanak rada i problematiku zagađenja Morave. Ljubazno vas molim da objavite celokupni prateći tekst sa fotografijama, jer pitanje zdrave životne sredine je izuzetno značajno za naš grad i našu okolinu.

 

Građani reporteri, pošaljite vest, priču, fotografiju video, potpisane ili anonimno...

Umetnički rad prikazuje antiheroja našeg vremena koji manipuliše vrednostima ubeđujući nas u nove ideale. Za nova vremena su potrebne i nove vrednosti, pa s toga je bitno raskinuti svaku konekciju sa prethodnim.

Zaslepljenost antiheroja ide tako daleko da nije u stanju da razluči ni najosnovnije pojmove, jer zatrovana reka je problem i za njega, ali on to ne shvata grčevito držeći se serviranih stavova. Toliko ih slepo brani da je u stanju da izmeni sve vrednosti ovog sveta ne bi li ih uklopio u servirane stavove, pa s toga prepravlja pesmu o ljubavi i lepoti u pesmu o *ekocidu – jer to su nove vrednosti koje mora da plasira da bi se zatrovana reka uklopila u trenutni narativ.

 

Na drugoj fotografiji vidimo munjevitu reakciju uklanjanja umetničkog rada koji je očigledno proglašen nepodobnim. Rad je uklonjen za manje od 24 časa od nastanka, što nam govori da nadležni mogu da reaguju ekspeditivno, ali izgleda samo onda kada njima to odgovara. Pitam se zašto tako ne reaguju na sve grafite mržnje kojih ima previše po gradu ili ne daj Bože na problem zatrovanosti Morave?

U prvi mah čini se da je jasno ko je antiheroj, ali dubljim razmatranjem uviđa se znatno više antiheroja uključenih u ovaj ekocid. Pipci antiheroja sežu duboko kroz pore društva, a lica, kojih ima mnogo, zbunjuju javnost koja očekuje jednog krivca. Antiheroji su svi koji direktno zagađuju reku, svi koji znaju ko zagađuje ali ih štite lažnim i manipulativnim izjavama, svi koji znaju ko zagađuje ali ćute, sve institucije čija je dužnost da sprovedu ustavno pravo građana na zdravu životnu sredinu ali ne obavljaju svoj posao, sve organizacije i pojedinci koji svojim delovanjem direktno ili indirektno utiču da se ovaj ekocid zataška, zamaskira ili obesmisli.

Kada je plivač za Bogojavljenski krst uputio jasnu poruku transparentom Ko zagađuje Moravu? nadležni su to okarakterisali kao političku provokaciju smatrajući da je obezbeđenje uradilo sjajan posao oduzimanjem i cepanjem transparenta i da nisu pali na provokaciju kako su zvaničnici prokomentarisali. Na snimku se vidi kako obezbeđenje otima transparent, cepa ga i baca u Moravu čime oni stavljaju sebi masku antiheroja.

Ne bi me čudilo da proglase Moravu čistom, nikad čistijom. Ali i da zamislimo utopijski čistu Moravu pitam se ko će da odgovara za višedecenijsko trovanje naše životne sredine? Ko će da nadoknadi štetu nanetu zdravlju naših sugrađana? Ko će da snosi posledice za zatrovano zemljište i hranu za čije navodnjavanje se koristi moravska voda? Ko će nadoknaditi destrukciju nanetu biljnom i životinjskom svetu? I da li će se ekocid trovanja Morave ikada zaustaviti?

*Ekocid je kriminalna ljudska aktivnost koja krši principe ekološke pravde, poput nanošenja velike štete, uništavanje ekosistema i ugrožavanja zdravlja i opšte dobrobiti vrsta (uključujući ljude).

Domovina se brani lepotom

Domovina se brani rekom

I ribom u vodi

I visoko tankom smrekom

Što raste u slobodi

Domovina se brani cvetom

I pčelom na cvetu

Makom i suncokretom 

I pticom u letu

Domovina se brani knjigom

I pesmom o nebu

Sestrinom suzom majčinom brigom

I onim brašnom u hlebu

Domovina se brani lepotom

I čašću i znanjem

Domovina se brani životom

I lepim vaspitanjem

 

Ljubivoje Ršumović

 

Srdačno, građanin Čačka

 

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs