Grupa građana traži od države da proveri zakonitost (re)izbora Radoša Milovanovića

Img Radoš Milovanović, foto: Nenad Kovačević/Danas

Grupa građana iz Lučana i nekoliko gradova u Srbiji zatražila je od Inspektorata rada da ispita zakonitost (re)izbora Radoša Milovanovića za direktora preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima, prenosi Danas.rs

Oni su optužili Nadzorni odbor tog državnog preduzeća, koji je polovinom jula oglasio i kasnije sproveo konkurs, da je nezakonito izabrao Milovanovića (77), pukovnika u penziji od 2003. godine, koji je na čelu fabrike od 1982. godine, a kome se sudi za nesreću u kojoj su, pre tri godine, nakon eksplozije baruta u toj fabrici, poginula dvojica radnika – Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Konkurs je, dodaje se, bio prilagođen Milovanoviću, pa je njegov protivkandidat bio u neravnopravnom položaju.

„Nadzorni odbor je, nesavesno i suprotno zakonu, izabrao lice starosti 77 godina, koje nema pozitivan nalaz nadležnog zdravstvenog organa kojim se potvrđuje da je sposobno za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos“, piše u dopisu upućenim Inspektoratu rada.

U istom dopisu, koji je upućen pre mesec dana, odnosno nakon, kako se navodi, „nezakonitog“ reizbora dugogodišnjeg direktora državne fabrike u Lučanima, uticajnog i bliskog vlasti, ukazuje se na to da je „tokom njegovih dosadašnjih mandata smrtno stradao 21 radnik te fabrike“.

„Povodom smrtnih, teških, kolektivnih i lakih povreda na radu, obraćamo se sa zahtevom da izvršite poslove iz vaše nadležnosti, a povodom nezakonitosti i nepravilnosti prilikom reizbora i zaključenja ugovora o radu sa generalnim direktorom“, navodi se u dopisu Grupe građana.

Uz navode da Grupu građana Inspektorat nije obavestio da li je postupao po tom zahtevu, jedan od članova te grupe, koji želi anonimnost, kaže da je „konkurs namešten za Radoša Milovanovića, zbog čega je drugi kandidat bio u neravnoparvnom položaju, jer se od kandidata tražilo da napišu program rada za četiri godine, što u Statutu preduzeća ne stoji i to nije moguće“.

– U Statutu piše da direktor, nakon imenovanja i upoznavanja sa stanjem u firmi, ima obavezu da predstavi četvorogodišnji plan razvoja, ali nakon upoznavanja sa strategijom koju donosi Nadzorni odbor. Kako je jedan kandidat mogao da napiše taj plan i da ima strategiju, a ovaj drugi da to nema? To znači da je izabranom kandidatu to dao Nadzorni odbor, koji je time odigrao onako kako je dogovoreno, kaže Danasov izvor u Grupi građana.

Uz ocenu da bi „razumeli odluku Nadzornog odbora da nije bilo drugog kandidata“, Danasov izvor kaže da je Milovanovićev jedini protivkandidat na konkursu „bio mlad čovek i tehnolog poreklom iz Lučana, koji 20 godina vodi uspešnu firmu u Beogradu, a koji je bio spreman da vodi fabriku, u kojoj su radili njegovi roditelji“.

Ista Grupa građana je ranije i sa potpisima upućivala dopise državnim organima, među kojima i onaj kojim je od Ministarstva odbrane i zamenika javnog tužioca u Čačku Stevana Milićevića, tražila da se zatvori objekat E03 u kome se nesreća dogodila 2017. godine, a koji je pušten u rad bez upotrebne dozvole i tehničkog prijema. Uz nove dopise, kaže, više ne šalju potpise, kako bi izbegli maltretiranja.

– Kada smo poslali tužiocu prvi dopis, on je naložio policiji da sasluša svakog od nas o tome da li je to njegov potpis. U svakom gradu, od Valjeva, Užica, Arilja, Beograda, Požege do Lučana i drugih, odakle su potpisnici, policija nas je pozvala i morali smo da dođemo da damo izjave. Verovatno su pokušali da nas zastraše, ali i dalje pišemo državnim organima, jer je naše građansko pravo da ukažemo na neregularnosti i koruptivne radnje, objašnjava jedan od članova Grupe građana.

Inspektorat rada, u odgovoru Danasu, naveo je da je krajem jula Inspekciji rada u Čačku dostavljena anonimna predstavka Grupe građana, te da je 5. avgusta inspektor obavio vanredni inspekcijski nadzor u lučanskom preduzeću, a potom istakao da „Zakon o privrednim društvima ne predviđa, kao uslov za izbor direktora, njegovu zdravstvenu sposobnost“ i da to „ne predviđa Statut preduzeća, niti je to propisano Zakonom o radu“.

„U spisku dokumentacije, koja je potrebna za prijavu na konkurs, nije predviđeno dostavljanje zdravstvenog uverenja, već je predviđeno dostavljanje uverenja da kandidat nije osuđivan za krivična dela protiv privrede, i da mu nije izrečena mera bezbednosti zabrane obavljanja delatnosti koja predstavlja pretežnu delatnost preduzeća“, navodi Inspektorat rada.

„Aktom o proceni rizika za radna mesta u lučanskoj fabrici“, dodaje se, „mesto generalnog direktora nije predviđeno kao radno mesto sa povećanim rizikom, te se za isto ne određuju posebni zdravstveni uslovi“.

U informaciji Inspektorata piše da se u lučanskoj fabrici, tokom 2020. godine, „dogodilo ukupno šest lakih povreda na radu“, ali se čačanskoj inspekciji rada „nisu obraćali zaposleni zbog povrede prava iz radnog odnosa ili povrede prava na bezbedan i zdrav rad“.

Na pitanja Danasa da li je zakonito to što je za direktora preduzeća ponovo izabran Milovanović, kome se, zajedno sa dvojicom rukovodilaca, sudi za nesreću u fabrici 14. jula 2017. godine, u kojoj su poginula dvojica radnika, kao i to da je 15 godina u penziji i da je, kako se u dopisu Grupe građana navodi, „tokom dosadašnjih mandata direktora te fabrike smrtno stradao 21 radnik, Inspektorat rada je odgovorio:

„Imajući u vidu da je direktor izabran na javnom konkursu, inspektor rada nije ovlašćen da utvrđuje zakonitost njegovog sprovođenja, jer se radi o stvari iz sudske nadležnosti“.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs