GRAĐANI REPORTERI: Golijska Moravica ne trpi bahatost!

Img Foto: Građani reporteri

Građani reporteri, pošaljite vest, priču, fotografiju video, potpisane ili anonimno...

Reka Moravica izvire na planini Goliji na nadmorskoj visini 1350m i protiče kroz Ivanjicu, Arilje i u požeškoj kotlini sa Đetinjom prave Zapadnu Moravu. Na putu od Golije do Požege protiče kroz manastirsku klisuru pored magistralnog puta M 21. Pre 3-4 godine, u klisuri, blizu manastira, otkupljeno je zemljište na kom je počela da se gradi MHE.

 

Problem nastaje posle obilnih padavina 23.06.2020. godine, Moravica naglo nadolazi i izliva se po poljima isto kao 1965. godine, praveći štetu poljoprivredi i objektima pored reke, noseći trupce, vrbe i jove. Najveći problem nastaje kada trupci, izvaljene vrbe i jove sa ostalim otpadom dolaze do gradilišta MHE na kojoj prave ustavu i prave ogromnu akumulaciju vode.

 

Obala magistralnog puta M 21 nije dugo izdržala i voda je odnela put, time je zatvoren put Ivanjica-Arilje za saobraćaj. Lokalne vlasti Ivanjice i Arilja na poziv direktora firme koja izvodi radove zatvara tu saobraćajnicu i potom je preusmerava na seoski put Milovići-Divljaka dug 5km, a širok 3m. Možete da zamislite kako izgleda razmimoilaženje teretnih vozila na putu širine 3m i kakav put posle 5-6 dana ostaje.

Od lokalnih vlasti Arilja tražili smo podatke, ko je vlasnik-suvlasnik MHE, a odgovor je glasio: „Ja ne znam“.  Godinama se u medijima provlače prezimena Nikolić, Tenjević, Đedović, Bošković i neki Bajčetinac. To ukazuje da je to neko „iz vrha“ države, pa radi njih nadležne institucije nisu reagovale onako kako zakon nalaže.

Donje Radaljevo mesne zajednice Prilike i Gradina sa poljem mesne zajednice Trešnjevica povezani su tim asfaltnim putem dugim 5km (2,5+2,5) širine 3m. On je izrađen sredstvima građana uz pomoć dve privatne firme, za potrebe ova dva sela. Poznato vam je da su 23.06.2020. godine opštine Ivanjica i Arilje uvele vanredno stanje zbog poplava i obrušavanja magistralnog puta M21 Ivanjica-Arilje.

Ja vam se obraćam za pomoć u ime 150 kuća Donjeg Radaljeva i Trešnjevice koji su peticiju o naknadi štete potpisali, a te peticije se nalaze na pisarnicama opština Ivanjice i Arilja. Ako su potrebne kopije peticija sa potpisima, možemo naknadno da vam dostavimo, a sada vam prilažemo slike.

Mi ne tražimo nikakvu milost, već samo da nam se nadoknadi učinjena šteta.
Pozdrav od meštana Radaljeva i Trešnjevice

Ime i prezime autora poznato redakciji

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs