Ombudsman pokrenuo kontrolu rada Ministarstva i Centra za socijalni rad u Zaječaru

Img Foto: Pixabay.com

Zaštitnik građana je saopštio da je, posle navoda iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta u Zaječaru, pokrenuo postupke kontrole rada Ministarstva za socijalna pitanja i Centra za socijalni rad u tom gradu. Uputio je molbu tužilaštvu da prilikom saslušanja preduzme radnje za zaštitu najboljeg interesa deteta.

Zaštitnik građana uputio je molbu Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, paralelno sa postupkom koji je pokrenuo posle navoda iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta, da prilikom saslušanja deteta preduzme radnje za izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve i zaštite najboljeg interesa deteta.

U molbi tužilaštvu, navodi se u saopštenju, Zaštitnik građana ukazuje da prilikom saslušanja oštećenog deteta iz Zaječara treba koristiti tehnička sredstva za prenos slike i zvuka uvek kada je to moguće, u posebno opremljenim i deci prilagođenim prostorijama.

Istovremeno, Zaštitnik je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad Zaječar.

Zatražio je da ga u roku od 15 dana obaveste o merama i aktivnostima koje su preduzeli u tom slučaju.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs