Kilo pasulja za njih je bogatstvo, a miševi po kući svakodnevnica

Img Foto: Srbi za Srbe

Uvek je teško suočiti se sa surovim uslovima u kojima pojedina deca odrastaju. Takav je slučaj i sa porodicom Lončina iz Klupaca pokraj Loznice. Žive u kući koju su dobili, ali neophodno je još puno toga uraditi da bi ova samohrana majka i tri divne ćerkice imale koliko-toliko normalne uslove. Trenutno im je najveći problem masovna pojava miševa u kući!


„Verujte mi da kada imam kilo pasulja, ja se osećam kao carica, moja deca taj dan nisu gladna. Sad je, priznajem, malo lakše pošto primamo obroke iz narodne kuhinje. Nemam, nažalost, nikog svog ko bi pomogao jer sam kao mala usvojena. Pomaže nam samo jedna komšinicaˮ – govori majka Dragica.

Kuća u kojoj žive je u lošem stanju. U jednoj sobi je sve od trske bilo, pa je plafon pao dok je jedna od ćerki spavala u njoj. Tada su, uz pomoć dobrih ljudi, to malo zakrpili i sredili. Deluje prosto nestvarno da u takvim uslovima izrastaju tri sjajne i talentovane devojke – Adriana (11), Ivana (13) i Gordana (14).

„One su moj ponos. Odlične su učenice, pevaju, pišu, radosne su, pametne, posebne i, Bogu hvala, zdrave. Učim ih da ne treba da se stide da prime pomoć, sramota je samo ukrasti. Možda će jednog dana i one biti u prilici da pomognu drugimaˮ – dodaje njihova majka.

Iako oskudevaju u mnogim stvarima, majka Dragica se trudi da račune redovno podmiruje. Nažalost, priznaje da nema odakle da spremi Adrianu da ode na rekreativnu kao sva druga deca.

 


„Pričam sve kako jeste. Kroz život sam uvek išla istinom, pa kako bude. Najviše bih volela da, pored kuće, sredim plac da mogu nešto da zasadim i radim. Ja sam dete sa sela i umem. Evo i deca rastu, pa nek idu da prodaju. Nisam se školovala za direktora, hoću od svog rada i onog što znam da živim!ˮ

Organizacija Srbi za Srbe upućuje poziv donatorima iz celog sveta da podrže ovu akciju. Hajde da budemo uz našu decu, uz naše Adrianu, Ivanu i Gordanu. Neka i one u dečijoj igri uživaju!

Detaljnije o ovoj porodici možete pročitati OVDE. 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs