Protest Građanskog preokreta u Zrenjaninu

Img Foto: M.P. /Danas.rs

U organizaciji Građanskog preokreta uoči vikenda u Zrenjaninu je održan protest ispred Gradske kuće pod nazivom „Da smradovi odu !“.

Više stotina građana svojim prisustvom i potpisima podržalo je akciju kojom se od vlasti traži da položi račune za fabriku vode, da se zatvori kafilerija, ponište dozvole Ling Longu i da vlast počne da radi za građane.

– Okupili smo se da pokažemo da nam je dosta smrdljive vode, da nam je dosta zagađenog vazduha i reke, divljih deponija, fabrika koje uništavaju zdravlje ljudi i vlasti koja to sve dozvoljava – navela je Dragana Popović iz UG „Građanski preokret“.

Ljubomir Popović naveo je da će zahtevi biti predati gradskoj upravi i podsetio da to za šta se zalažu nije samo zrenjaninski problem.

– Ling Long se podiže na pedesetak kilometara od Beograda i Novog Sada, zagađenje se neće zaustaviti samo u našem dvorištu ako dođe do hemijskog incidenta ili požara. Zato vas pozivam da shvatite razmere ove pretnje, bez obzira gde živite, i da nas podržite – naveo je aktivista Ljubomir Popović.

Podršku akciji “Da smradovi odu!” pružio je Pokret Fantoma, čiji su se osnivači Miljan Čičić i Milan Pernat obratili prisutnima, kao i Zrenjaninski socijalni forum koji je poručio da u “Zrenjaninu decenijama vlada komunalna anarhija” i da voda nije jedini problem već je najveći problem korumpirana vlast a da jedino građani mogu da pokrenu promene.

Dušan Kokot rekao je da je potrebno suzbiti uzroke sadašnjih i budućih smradova a ne baviti se posledicama.

– Nisu krivi investitori, ni naši ni kineski, bilo koji, oni rade ono što im vlast dozvoljava. Mi moramo, jednom za svagda, sa uredimo svoj grad tako da uopšte ne bude moguće da se nagomilavaju ekološki i zdravstveni problemi – rekao je Dušan Kokot iz UG “Građanski rpeokret”.

Na prostestu je predstavljen i specijalni gost Smrda, lutka sa maskom koja predstavlja Zrenjaninca iz budućnosti, nakon čega je emitovan džingl sa stihovima o tome kako će “zagađena” budućnost izgledati.

Potpisivanje zahteva “Da smaradovi odu!” nastaviće se, kako je navedeno, na internet portalu Građanskog preokreta – gradjanski preokret.rs

Izvor: Danas.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs