BIRN: Štrabag plaćao zatvorenike za građevinske poslove 120 dinara po satu

Img Foto: Pixabay.com

Kompanija za izgradnju puteva u vlasništvu austrijske firme "Štrabag" angažovala je tokom 2016. godine 28 zatvorenika za manje od jednog evra po satu, otkriva BIRN.



"U oktobru 2016. godine tim gradjevinskih radnika koji je radio na obnovi mosta u Knjaževcu, krenuo je na 40 kilometara dug put nazad ka obližnjem Zaječaru. Vozač kombija marke 'ford' u kome su se nalazili radnici, tokom puta je iznenada izgubio kontrolu nad vozilom i udario u betonsku cev", saznaje BIRN.

Ispostavilo se da radnici zaposleni u PZP Zaječar, putarskoj firmi u vlasništvu austrijskog "Štrabaga", nisu bili jedini u kombiju. Nebojša Budjelan, šef bezbednosti na radu u PZP Zaječar u tom periodu, seća se da je primio iznenadan poziv od šefa gradilišta oko 19 časova tog dana.

Dežurni poslovodja mu je saopštio da su zajedno sa redovno zaposlenim radnicima na rekonstrukciji mosta u Knjaževcu radili i osudjenici Okružnog zatvora u Zaječaru, kao i da su neki od njih povredjeni u saobraćajnoj nesreći.


"Samo što nisam doživeo infarkt kad sam to čuo", kaže Buđelan za BIRN.

On ističe i da uopšte nije znao da zatvorenici rade na toj lokaciji zajedno sa redovno zaposlenim i kvalifikovanim gradjevinskim radnicima PZP Zaječar.


"Ponekad smo angažovali zatvorenike pre toga, ali samo za skupljanje otpada kraj puta ili pranje saobraćajnih znakova. Ovo je bio prvi put da rade isti posao kao i pravi građevinski radnici", kaže Budjelan.

Okružni zatvor u Zaječaru je za sat rada jednog osudjenika od “Štrabaga” dobijao samo 120 dinara, otkriva BIRN. Po zakonu koji je važio u to vreme, osudjenici su imali pravo na 20 odsto od te sume, odnosno 24 dinara po satu. Takodje, “Štrabag” za njihov angažman nije plaćao poreze i doprinose, što je i predvidjeno Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.


Austrijska kompanija je u pisanoj izjavi za BIRN potvrdila da je angažovala zatvorenike, ali navode da je sve sprovedeno u skladu sa zakonima u Srbiji. Zatvori u Srbiji imaju pravo da iznajme zatvorenike privatnim kompanijama i u tom slučaju njima za rad zatvorenika pripada "tržišna naknada", kako je propisano članom 101 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2016. godine prosečna plata gradjevinskog radnika u Srbiji je bila 322 evra mesečno, odnosno oko dva evra po satu. Uz poreze i druge doprinose, poput zdravstvenog i penzionog osiguranja, prosečan radnik bi građevinsku kompaniju koštao oko 444 evra mesečno, ili 2,77 evra po satu.

Medjutim, prema ugovoru u koji je BIRN imao uvid, PZP Zaječar je Okružnom zatvoru u Zaječaru plaćao samo 120 dinara po satu za rad zatvorenika, što je manje od jednog evra i skoro na nivou minimalne zarade u Srbiji u tom trenutku.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs