Tribina "Stop nasilju": Ako se ne zaustavi, nasilje počinje da biva inspiracija

Img Foto: N1 printscreen

Svako nasilje je neprihvatljivo, a plodno tle za fizičke nasrtaje zbog drugačijeg političkog mišljenja stvara aktuelna vlast svakodnevnim verbalnim napadima, poruka je učesnika tribine "Stop nasilju. Za sve naše ljude" održane u Novom Sadu. Povod je nedavni napad na aktivistu Milana Vujića, koji je posle operacije u Kliničkom centru Vojvodine, otpušten na kućno lečenje gde mu i dalje stižu pretnje preko društvenih mreža.

Stop nasilju – zajednička je poruka sa tribine simbolično smeštene naspram zgrade tužilaštva i suda. To nije pritisak na pravosuđe, već apel – ispred Slobodne skupštine Srbije poručuje politikolog Čedomir Čupić.

"Svi nek zapamte – kada se ne reaguje na fizičko nasilje, da će vremenom svi biti žrtve tog nasilja. Nasilje treba zaustaviti onog momenta kada se pojavi. Ako se ne zaustavi, ono počinje da biva inspiracija", naglasio je Čupić.

Milan Vujić se, poručuju na tribini, posle uspešne operacije dobro oseća, ali je i dalje na meti napada, ovog puta posredstvom društvenih mreža. Odgovornost da se nasilje zaustavi je na svima, naročito onima koji imaju moć, poruka je aktivista.

"Dogodila se jedna poplava mržnje, poplava zla, poplava prava da nekoga u svakom smislu degradiraš, a kad ga degradiraš, ti mu oduzimaš pravo da bude čovek. E pa kad nije čovek, onda ćeš zaustaviti automobil, izaći ćeš, nokautiraćeš ga...", navodi Marija Srdić iz Antifašističke koalicije.

Imamo jednu sveopštu agresiju koja u društvu ključa do jedne tačke posle koje nema povratka. A pitanje je da li svi mi želimo da dođe do te tačke", dodao je Brajan Brković iz Omladinske studentske akcije.

Brković je često na protestima zajedno sa trojicom aktivista koji su prošle godine napadnuti u Novom Sadu, a posle čega je, podseća, reakcija gradske vlasti izostala.

"Novi Sad je postao grad gde je postalo sasvim uobičajeno da se neko zbog svojih stavova i aktivizma brutalno premlati na ulici. Istovremeno da ti ljudi, počinioci i ako budu uhapšeni i privedeni pravdi, dobijaju samo simbolične sankcije", kazao je novinar Nedim Sejdinović.

Policijska uprava u Novom Sadu saopštila je da je zbog napada na Vujića priveden jedan 22-godišnjak i najavila krivičnu prijavu. Kada je prošlogodišnji napad u pitanju, gradonačelnik Novog Sada za N1 kaže – počinioci su procesuirani, što pokazuje da niko nije zaštićen. Svaku vrstu nasilja, dodaje, osuđuje.

"Apsolutno osuđujem da neko bude na bilo koji način sankcionisan ili napadnut zato što je iznosio neke svoje političke stavove. Stvarno ne znam da li je to razlog ili su privatni razlozi... Ali interesantno je kako niko nije osudio napad na Gorana Španju, člana SNS koji je prebijen u Stražilovskoj ulici ispred naših prostorija", izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević. Vučević tvrdi da je nakon protesta 8. jula, taj čovek završio u bolnici, ali da o tome javnost nisu obavestili jer, kaže, imaju poverenja u istražne organe. S druge strane, njegovu reakciju na tribini opisuju kao relativizaciju jednog nasilnog čina i građane pozivaju na protest ispred tužilaštva i suda.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs